“Франс прес”: България е най-тежкият нарушител на свободата на словото в ЕС

“Франс прес”: България е най-тежкият нарушител на свободата на словото в ЕС

България, която се готви да поеме председателството на ЕС, е най-тежкият нарушител на свободата на словото, пише в обширен материал на агенция „Франс прес”, цитиран от бТВ.

АФП посочва, че от влизането си в ЕС насам, България се е сринала в класациите за свобода на словото от 35-то място през 2006 г. до 109-то от 180 възможни през 2017 г. Това е “най-зле класираната членка на ЕС, при това – с голяма преднина”, пише агенцията.

“Някои наблюдатели казват, че, парадоксално, има взаимовръзка между това влошаване и желанието на България да промени имиджа си на най-бедната и най-корумпирана страна от общността”, пише АФП. В текста се припомня заключението на “Репортери без граници”, че медийната индустрия е задушена от “корупция и задкулисни връзки между медийни собственици, политици и олигарси”.

Публикацията цитира и проучването на Асоциацията на европейските журналисти, която излиза с извод, че “автоцензурата се е превърнала в хронична болест” сред българските журналисти.

Според журналиста и преподавател в Софийския университет Светослав Терзиев властите искат “Брюксел да повярва, че има прогрес” в борбата с корупцията и за целта заглушават журналистическите разследвания.

Главният редактор на сайта „Биволъ” Атанас Чобанов разказва за заплахи “в сициалиански стил” срещу него и колегите му. Припомня се уволнението на карикатуриста Чавдар Николов, след като изобрази Бойко Борисов като ловец на бежанци. Припомнят се и заплахите за уволнение на журналисти в национален ефир.

АФП допълва публикацията със заключението на американския Международен борд за изследвания и обмен, според който водещите национални медии у нас са обект на “видимо политическо влияние”. Бордът посочва наличието на “таблоидни вестници, сайтове и телевизии, използвани от местни олигарси за сриване на репутацията на политически и бизнес съперници и за манипулиране на общественото мнение”.

Агенцията разказва и историята на “Прас-прес”, чийто първи брой така и не стигна до реповете, “защото основният дистрибутор на печатни издания, управляван от бизнесмен-депутат, просто го блокира”.

“Делян Пеевски е любима мишена на карикатуристите в него и това не е факт в тяхна полза, коментира агенцията. "А ние не отиваме толкова далеч, колкото колегите ни във Великобритания или Франция, които са много по-брутални", казва карикатуристът и издател на “Прас-прес“ Христо Комарницки.

"Нямахме идея за всичките проблеми, с които се сблъскахме", коментира той тоталната дистрибуторска блокада на първия брой на "Прас-прес" през март. "Но нямаме алтернатива, нямаме избор... Медийната ситуация става от лоша по-лоша", казва Комарницки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?