Франс прес: България като посредник за излекуване на разривите между Изтока и Запада в ЕС

Франс прес: България като посредник за излекуване на разривите между Изтока и Запада в ЕС

Когато България поеме ротационното председателство на ЕС на 1 януари, тя ще се изправи пред тежката задача да се опита да обедини отново 28-те страни-членки и да подготви компромиси по горещи въпроси, включително миграцията и Брекзит, пише от своя страна агенция Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Европейският съюз е изправен пред безпрецедентни предизвикателства като се бори с рекорден приток на мигранти и британския развод от блока през 2019 г. България обеща да действа като посредник за излекуване на разривите между източните и западните страни членки, както и за изглаждане на отношенията с Турция, ключов съюзник в борбата с продължаващата миграционна криза.

България също така разчита на първото си председателство на Съвета на ЕС, за да подобри имиджа си на най-бедната и най-корумпираната страна в блока, продължава агенцията.

Тя иска да убеди колегите си, че след десет години в ЕС най-накрая е готова да се присъедини към Шенген и да се придвижи към влизането си в еврозоната.

Страната с население от 7,1 милиона души премина през бурен политически период след падането на комунизма.Но тя се радва на относителна стабилност при сегашното консервативно правителство на премиера Бойко Борисов, пише Франс прес.

Бившият охранител с черен колан по карате спечели трети мандат през април миналата година и се върна на власт благодарение на коалицията с ултранационалистите от Обединени патриоти.След влизането си в правителството по-малкият от коалиционните партньори смекчи агресивната си антимигрантска реторика и вместо това прие позицията, която е по-проевропейска и пронатовска, смята агенцията.

Наблюдателите казват, че България е изградила репутация като помиряващ член на ЕС.За разлика от т. нар. Вишеградска четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия - България не се противопостави на противоречивия план на ЕС, приет през 2015 г., за разпределяне на мигранти между членовете на съюза.

"България е една от малкото бивши комунистически страни членки на ЕС, която е благодарна за средствата от ЕС за помощ, които са осигурили 66% от растежа ѝ след присъединяването ѝ през 2007 г.", казал пред Франс прес европейски дипломат в София.

"Тя не създава проблеми, включително по отношение на политиките за миграция", заявил дипломатът, пожелал да запази анонимност.

Оживена програма

Дипломатическите умения на България ще бъдат подложени на изпитание, когато през март бъдат подновени мъчителните преговори за Брекзит.Оттеглянето на Великобритания заедно с очакваното намаляване на бюджета на ЕС през 2020 г. е основна грижа за източните страни - най-големите получатели на средства от ЕС, пише по-нататък агенцията.

Последният кръг от разговори по Брекзит ще се съсредоточи върху търговията, след като през декември бе постигнат напредък по ключови въпроси, включително правата на гражданите на ЕС във Великобритания.

"Ще имаме натоварен дневен ред, тъй като 2018 е последната пълна година от мандата на Европейската комисия", заявява представителят на Европейската комисия в България Огнян Златев пред АФП.

По време на шестмесечния си мандат на ръководство на ЕС се очаква София да използва Брекзит като възможност да настоява за по-тесни връзки на ЕС със страните от Западните Балкани, отбелязва агенцията.

България се надява да продължи и подтикне преговорите за присъединяване с Черна гора и Сърбия, като същевременно помага на Албания и Македония да се доближат до започването на преговори за членство в ЕС.

Франс прес цитира външния министърЕкатерина Захариева, която казва, че председателството има за цел също да изпрати "насърчителни сигнали" на Босна и Косово, за "включване на целия регион в европейската перспектива".

Според агенцията кампанията няма да бъде лесна, тъй като ентусиазмът за по-голямо разширяване на ЕС е изчезнал сред сегашните страни членки.

"Нормализиране" на връзките с Турция

По въпроса за миграцията лидерите на ЕС са определили юни като краен срок за съгласуване на така наречения регламент от Дъблин, който в момента поставя под твърде голям натиск намиращите се на предната линия Гърция и Италия.

За да реши кризата с бежанците, София настоява също, че ЕС трябва да "нормализира" връзките си с Турция, с която България има 260-километрова граница.

Във взаимоотношенията между блока и Турция се стигна до драматичен сблъсък след неуспешния опит за преврат там през 2016 г.

Но Анкара е важен партньор в подпомагането на континента да спре потока мигранти от Близкия изток, а Борисов настоява, че това трябва да се поддържа "с всички възможни средства", заключава Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от България