"Франс прес" и гръцки медии спират работа за протест

Синдикалното обединение в Агенция "Франс прес" (АФП) призова служителите да спрат временно работа от 15 до 18 часа (българско време) във вторник и да се включат в митинга, който ще връчи петиция в министерството на културата "в името на независимостта и оцеляването" на агенцията.

Досега петицията е събрала над 15 000 подписа, сред които и на политици, предимно от опозицията, съобщава БНР.

Под петицията са се подписали и 2500 журналисти, които отхвърлят "всяка промяна на статута, която би довела или до превръщането на АФП директно в правителствена агенция, или тя да бъде предоставена изцяло или отчасти на частни компании".

Синдикатите от агенцията подчертават, че нейният президент и главен изпълнителен директор Пиер Лует възнамерява да превърне "Франс прес" в "национална агенция с публични капитали". Те твърдят, че този нов статут ще открие пътя за приватизация.

Журналистически протест има и в Гърция, където не излезе нито един национален всекидневник и няма новини по радиото и телевизията.

24-часовата протестна акция на гръцките журналисти, която започна в 17 часа в понеделник, е срещу внезапното затваряне на пресгрупата "Елефтерос типос", в която работят 450 журналисти.

Решението за прекратяване на дейността ѝ и влизането в процедура на ликвидация бе взето на събрание на акционерите в петък.

От кризата пострада и компанията "Томсън Ройтерс", която притежава една от най-обхватните информационни мрежи в света. Тя смята да свали акциите си от търговия на борсата в Лондон с цел да намали разходите си и да улесни управлението.

В тази насока се предвижда делистването и от американската борса "Насдак"(Nasdaq), съобщава ББС. Ако това се случи, то акциите на Ройтерс ще могат да бъдат търгувани "само" на две борси – тази в Ню Йорк и тази в Торонто.

Информационната компания е създадена от Пол Джулиъс Ройтер през 1851 година като фирма за куриерски услуги с пощенски гълъби и телеграф. "Ройтерс Телеграм Къмпани" става публична за пръв път през далечната 1865 година, а на борсата в Лондон книжата ѝ се търгуват от 1984 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?