Франс прес: Кипър - трън в крака на Русия

Руските власти показаха голяма загриженост за съдбата на Кипър, озовал се в центъра на банково цунами, тъй като малкият средиземноморски остров играе важна роля в икономиката на Русия, която може да се надява също да извлече полза от случая, за да укрепи своите позиции там, пише в свой анализ в петък агенция Франс прес.

Москва бе силно обидена от проекта за облагане с данък на банковите депозити в Кипър до 9,9 процента в рамките на европейски спасителен план, целящ да предпази острова от фалит, тъй като тази безпрецедентна мярка засяга на първо място руските капитали, депозирани на острова заради много привлекателната данъчна ставка.

Но това, което безпокои най-вече Русия, е замразяването на банковите транзакции, подчертава френският икономист Жак Сапир от Висшето училище за социални науки. Никакъв трансфер на пари не е възможен, тъй като банките, затворени от събота насам, няма да отворят врати преди вторник сутринта  и това "би могло да продължи", тъй като Европейската централна банка заплаши да спре да предоставя ликвидни средства на кипърските банки.

А Кипър е основният чуждестранен инвеститор в Русия, припомня Сапир, и една от основните дестинации на руски капитали, изпращани в чужбина.

"Кипър е известен с явлението "отиване-връщане"", обяснява икономистът Олена Хаврилчик от Център за прогнозни изследвания и международна информация. "Руските фирми инвестират във фирми, регистрирани по кипърското законодателство, които веднага повторно инжектират равностойната сума в Русия било за да се скрие самоличността на собственика на средствата, било за пране пари", уточнява тя.

"През 2012 г. 250 милиарда евро са преминали транзитно през Кипър", посочва Сапир. "Имайки предвид значителния размер на сумите, които преминават транзитно през Кипър, е възможно руснаците да бъдат принудени да се притекат на помощ на кипърската банкова система в рамките на споразумение, при което запасите от природен газ биха послужили като разменна монета", отбелязва Сапир. Тъй като една липса на ликвидни средства може да има последици върху руската икономика.

Той цитира примера на авиокомпанията Аерофлот, която поддържа сметка в Кипър, за да плаща горивото при междинните кацания в Европа, и която може да се окаже притеснена от това да не е в състояние да прави преводи от тази сметка.

"Голям брой от нашите публични структури работят през Кипър и сега техните сметки са блокирани по неразбираеми причини", изрази съжаление руският премиер Дмитрий Медведев..

Ако Москва трябва да окаже помощ на Кипър, тя би могла да се възползва от това, за да изтъкне претенциите си върху огромните залежи на природен газ, открити в териториалните води на острова.

"Кипърските гърци се въздържаха досега да дадат лиценз за проучвания на консорциуми, доминирани от руски фирми", посочва Хуберт Фаустман, политически анализатор, работещ в Кипър, който подчертава "разминаващите се интереси" на двете страни.

Кипър разчита да изнася природен газ към Европа до десетина години и по този начин би могъл да конкурира руското надмощие върху пазари като Германия.

"Но сега кипърците са толкова разгневени на ЕС, че са готови да приемат каквато и да било друга помощ", подчертава той, като добавя че в кипърското обществено мнение "руснаците се възприемат като спасители".

Джей Пи Морган смята, че Русия би могла обратното - да бъде изкушена да остави Кипър да потъне, тъй като веднъж излязъл от еврото, "е вероятно, че той ще стане много по-зависим от Русия".

Москва може също да се възползва от кипърската криза, за да поднови идеята за руска военна база на острова, след като единствената руска база в Средиземно море, разположена в сирийското пристанище Тартус е застрашена от конфликта в Сирия.

"Но е малко вероятно" Русия да получи база в Кипър, според Фаустман, който подчертава, че островът е "територия на НАТО и САЩ и Великобритания никога не биха приели това".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?