Франс прес: Саркози ще бъде срещнат в София особено тържествено

Франс прес: Саркози ще бъде срещнат в София особено тържествено

Френският президент Никола Саркози продължава европейската си обиколка с посещение в София в четвъртък, където се очаква да бъде посрещнат с голяма тържественост, но без съпругата си Сесилия, коментира Франс прес във вторник, два дни преди осемчасовата визита на френския президент в България.

Това става два месеца след щастливия, но предизвикал спорове епилог на случая със задържаните български медици в Либия, продължава агенцията, цитирана от БТА.

България е втори етап от визитите на френския президент в източноевропейски държави след Унгария преди петнайсетина дни в перспективата на започващото на 1 юли догодина ротационно френско председателство на Европейския съюз.

Посещението на Саркози ще има особено значение за българските домакини, отбелязва Франс прес. Президентът Георги Първанов ще приеме не само един свой колега, но и, по думите му, човека,  чиято "изключителна смелост", "характер"  и "поведение на истински лидер",  ускориха освобождаването на 24 юли на шестимата български медици, прекарали в либийски затвори повече от осем години.

Саркози се зае със съдбата на шестимата медици веднага щом влезе в Елисейския дворец през май тази година, продължава агенцията и припомня за ролята на съпругата му Сесилия в преговорите с либийския лидер Муамар Кадафи. Освен че предизвика раздразнението на представителите на Европейския съюз, които преговаряха за съдбата на медиците с Триполи от години, светкавичният успех на Саркози повдигна и много въпроси какво е дала Франция в замяна на освобождаването на шестимата затворници.

Голям брой въпроси във Франция предизвика важната и необичайна роля, която изигра за освобождаването на медиците Сесилия Саркози, коментира още Франс прес. Те се превърнаха в истинска полемика, когато Елисейският дворец даде ясно да се разбере, че съпругата на президента няма да говори пред бъдещата парламентарна комисия за разследване на случая.

Според агенцията, за да се "успокои топката", Сесилия Саркози вероятно няма   да придружава съпруга си в София. Така че, продължава коментарът, очаква се Никола Саркози да се срещне сам в четвъртък с Георги Първанов, за да получи от ръцете му орден "Стара планина" за заслуги към страната.

Агенцията припомня, че най-висшето българско държавно отличие е обещано и на Сесилия Саркози.

Франс прес съобщава още, че според информация от Елисейския дворец, по време на това първо посещение на френски президент в България от 1994 г. насам, ще бъдат обсъдени и европейски въпроси. В дневния ред на разговорите фигурира "равносметка" на работата на Междуправителствената

конференция, натоварена с изготвянето на текста на опростения европейски договор, който се очаква да замести  отхвърлената европейска конституция. Това ще даде повод на Саркози да представи предложението си за създаване на така наречената „група от мъдреци”, която да размишлява за бъдещето на Европейския съюз, по думите на говорителя на Елисейския дворец Давид Мартинон.

Очаква се Франция да използва посещението, за да предложи на България "партньорство" в корабостроенето, ако страната ни потвърди, че ще закупи четири френски корвети, заключава Франс прес, като се позовава на френския посланик в София Етиен дьо Понсен.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?