Франс прес: Ще пресъхнат ли реките от алкохол в небето над Русия?

Франс прес: Ще пресъхнат ли реките от алкохол в небето над Русия?

Червендалест мъж се разкрещява в самолета, придърпва за косата един от стюардите, хваща човека за раменете и го разтърсва. После налита на пътник, понечил да се намеси, и му разбива носа. Сцената, заснета с мобилен телефон на 11 януари при полет на компания "Когалимавиа" между Москва и египетския курорт Хургада, е сред последните пиянски прояви, заради които руските власти обещаха мерки срещу непристойното и агресивно поведение по време на въздушни рейсове.

Мнозина пътуващи руски хора отварят бутилка, купена от безмитния магазин, веднага щом самолетът се отлепи от земята - едва ли не като свещенодействие. Феномен, превърнал се в кошмар за екипажите на чуждите компании. Но дори и тези от Русия, справящи се по-умело с пийнали пътници, често се сблъскват с прояви на крайна агресия.

"Случаите на агресивно поведение от страна на пътници в нетрезво състояние в самолетите и по летищата напоследък зачестиха", заяви говорителят на федералния Следствен комитет Владимир Маркин.

Генералният директор на "Аерофлот" Виталий Савелиев разкри чрез Туитър, че компанията вече е включила в своя черен списък над 1821 души. "Безспорно ще е добро решение да има черни списъци, споделяни между всички авиокомпании в Русия, и значителни глоби", пише той.

В момента летателният персонал фактически няма как да попречи на пътниците да пият, оплака се пред журналисти депутатът Игор Баринов. Миналия месец сам той пътувал за Германия със самолет на "Аерофлот" и се наложило да укроти със сила пиян мъж, който блъснал стюарда и се опитал да влезе в кабината.

"Дълбоко съм убеден, че някои действия, наказвани на земята с административни санкции, трябва да се разглеждат като криминални, ако се вършат във въздуха", заяви той.

Следственият комитет заплаши човека, заснет по време на полета Москва-Хургада и все още неоткриваем, да го обвини в "опит за отвличане" и му препоръча да се яви пред властите доброволно.

Скандалджиите, буйствали в самолетите, по принцип се разминават с относително леки наказания. Самолет на компанията "ЮТеър", пътувал на 3 февруари по линията Москва-Тайланд, бе принуден да кацне по спешност в Узбекистан, след като мъж, тръгнал на сватбено пътешествие, се сби с други пътници и неколцина бяха ранени. В Узбекистан той бе осъден на глоба в размер на близо 398 000 сума (148 евро) и експулсиран в Русия, съобщи Интерфакс. Очаква го разпит в полицията.

"Трябва да въведем наказателна отговорност за хулиганство в транспортните средства", заяви депутатът Павел Крашенинников пред ИТАР-ТАСС. "И да няма никакви смекчаващи вината обстоятелства като "пийнал си е повечко" или "замаял се е от високото", добави той.

Досега обаче всички опити да се променят нещата удряха на камък. През ноември министерството на транспорта предложи да се забрани в самолетите да бъде внасян алкохол, купен от безмитните магазини. Въздушните превозвачи и редица депутати обаче се възпротивиха.

"Ние сме против такава забрана, тя няма да реши проблема. Не само пияните вършат поразии", писа в Туитър директорът на "Аерофлот".

Според онлайн анкета на сайта Life News само 21 на сто от руските жители смятат, че алкохолът по време на полет трябва да е забранен.

Алкохолът е истински бич за Русия, където пряко или косвено взема по официални данни половин милион жертви всяка година.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?