Франсоа Фийон приканва Европа да повиши отбранителния си потенциал

Франсоа Фийон

Консервативният кандидат за президент на Франция Франсоа Фийон прикани Европа да повиши отбранителния си потенциал чрез обединяване на финансирането на операциите в чужбина. В интервю за вестниците "Монд" и "Франкфуртер алгемайне цайтунг", той казва, че НАТО не е остаряла, както твърди Доналд Тръмп, но тази организация трябва да увеличи и разшири своя потенциал, предаде Ройтерс.

"Аз не призовавам за интегриран европейски отбранителен потенциал, а за европейски отбранителен съюз", казва той в интервюто, дадено в навечерието на посещението му в Берлин за среща с канцлера Ангела Меркел. "Ние трябва да съберем в едно нашите средства, да изградим европейска отбранителна промишленост и да създадем фонд за тази цел и за финансирането на операциите в чужбина"". Фийон обаче подчерта, че разходите за отбрана не трябва да бъдат в разрез с правилата на ЕС за бюджетния дефицит.

Освен с Меркел в Берлин Фийон ще се срещне с германските министри на финансите и на отбраната, за да обсъди вижданията си за развитието на Европа.

Според анкетите Фийон е фаворит за спечелването на президентските избор и във Франция на 7 май, но преднината му пред крайнодясната Марин льо Пен и независимия центрист Еманюел Макрон намалява.

В миналото Франсоа Фийон се е изказвал одобрително за руския президент Владимир Путин и сега в интервюто казва, че подобряването на отношенията между ЕС и Русия, при положение, че тя изпълни ангажиментите си по Минските споразумения за Украйна, ще отворят врата за "ново икономическо партньорство", отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа