Франсоа Фийон с официално обвинение за присвояване на държавни средства

Франсоа Фийон, сн. ЕПА/БГНЕС

На кандидата на десницата за президент на Франция Франсоа Фийон официално бяха повдигнати обвинения в рамките на разследването за фиктивни назначения на съпругата и децата му, предаде Франс прес.

"Повдигането на обвинения стана тази сутрин. Явяването пред съда бе изтеглено за по-рано, за да премине в спокойна обстановка", съобщи адвокатът на Фийон Антонен Леви, цитиран от АФП.

Първоначално се предвиждаше Фийон да се яви пред съдия-следователите утре, а не днес, припомня Ройтерс. Представители на прокуратурата потвърдиха информацията.

Фийон е обвинен в злоупотреба с държавни средства, финансово облагодетелстване от злоупотреба с държавни средства, съучастничество в злоупотреба с държавни средства и подаване на декларация за имотно състояние с невярно съдържание.

Фийон отрича да е нарушил закона и се зарича да продължи предизборната си кампания.

Скандалът около кандидата на десноцентристката партия "Републиканците" Франсоа Фийон и съпругата му Пенелоп се разрази в края на януари след разобличителна публикация в седмичника "Канар аншене". Според изданието Пенелоп Фийон в продължение на години се е водела парламентарен помощник на мъжа си и е получавала съответното заплащане, обаче "не е извършила никаква конкретна работа". Според вестника тя е получила общо около 900 000 евро.

По информация на изданието по време на работата си като сенатор Франсоа Фийон от 2005 до 2007 г. е наел собствените си деца за свои сътрудници. Те са получили общо 84 000 евро за този период, твърди "Канар аншене".

Президентските избори във Франция ще протекат в два тура на 23 април и 7 май. Към момента Фийон заема трето място в проучванията на избирателните нагласи, което означава, че на втори тур отиват центристът и бивш министър на икономиката Еманюел Макрон и лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен.

Нови медийни разкрития, свързани с децата на Фийон

Двете деца на кандидата-президента на френската десница Франсоа Фийон, наети от него, според критиците фиктивно, за парламентарни помощници в периода 2005-2007 г., са му дали част от парите, твърди във вторник вестник "Паризиен", цитиран от Франс прес.

Например, дъщеря му Мари е получила чисто 46 000 евро между октомври 2005 г. и декември 2006 г. Около 33 000 от тях са били преведени по обща сметка на нейните родители.

Адвокатът на Мари Кирил Бугарчев потвърди тези суми. Клиентката ми плати по този начин за своята сватба от средата на 2006 г., тъй като на практика върна парите, дадени ѝ предварително от нейните родители, обясни той.

Адвокатът подчерта, че дъщерята на Фийон "може да прави каквото си поиска с парите, които е спечелила", при това оправдано, като юрист. Самата тя е казала спонтанно за тези пари на следователите, които са я разпитали на 9 февруари, обърна внимание Бугарчев.

"Паризиен" твърди още, че синът на Фийон Шарл е работил като парламентарен помощник между януари и юни 2007 г. срещу 4846 евро брутно възнаграждение. Той е превеждал месечно на родителите си около 30 процента от нетната си заплата.

Адвокатът на Фийон Антонен Леви обясни пред "Паризиен", че Шарл Фийон е върнал на родителите си пари, които те са му дали за наем и като джобни.

Споделяне

Още от Европа