Франсоа Фийон заяви, че няма да се оттегли от президентската надпревара

Франсоа Фийон, сн. ЕПА/БГНЕС

Кандидатът на консерваторите за президентските избори във Франция Франсоа Фийон заяви, че няма да се оттегли от надпреварата, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция Фийон каза, че не е действал незаконно и по-късно днес ще огласи в интернет авоарите си. Той обаче се извини на французите "за грешката си" да назначи на съпругата и децата си като парламентарни сътрудници. Наред с това експремиерът повтори, че заплатата на жена му Пенелоп е била напълно заслужена, а всичко извършено, за което съобщава печатът, е съвсем законно и прозрачно, посочва Франс прес.

Фийон заяви, че не вижда причина да връща парите, изплатени на жена му като негов сътрудник, отбелязва Ройтерс. "Тя заемаше този пост в течение на 15 години и това при месечно възнаграждение от чисти 3577 евро е напълно оправдана заплата за човек с диплома по право и литература", каза бившият премиер.

"Аз съм почтен. Тези обвинения се стовариха върху мен като гръм от ясно небе", заяви Фийон, увери, че е работил за страната си, без да нарушава закона и осъди "медийния линч", на който по думите му е подложен.

"Нямам какво да крия. Аз и съпругата ми отговорихме на всички въпроси на следователите", каза 62-годишният кандидат на партия "Републиканците".

Обявявайки, че няма да се откаже от предизборната борба, Фийон заяви, че тази вечер започва нова кампания. "Аз съм единственият кандидат, способен да постигне национално възстановяване", каза той.

Преди днешната пресконференция собственикът на литературното сп. "Ревю де дьо монд", където е работила съпругата на Фийон, заяви, че е удивен от обвиненията срещу нея. Издателят Марк Ладре дьо Лашариер - приятел на Франсоа Фийон - каза, че работата на Пенелоп Фийон в списанието не е била фиктивна.

Кандидатът на партия "Републиканците" опроверга твърденията във френски медии, че е бил консултант на компании в Русия.

На пресконференцията Фийон каза, че от 2012 до 2016 г., след оттеглянето си от правителството, е работил в консултантска компания "Дьо-з-Еф консей" (2F Conseil).

"Участвах в конференции, работех като съветник на частни компании. Само че списъкът с клиентите ми не е включвал нито руски компании, нито руското правителство. Участвал съм в конференции в Русия, но съм правил това безвъзмездно", допълни Фийон.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа