Франсоа Оланд чества 60-годишнината си в семеен кръг

Франсоа Оланд

Президентът на Франция Франсоа Оланд отбелязва във вторник своя 60-и рожден ден в семеен кръг, съобщи Елисейският дворец. Не е огласено мястото на тържеството, предадават осведомителните агенции.  

Двайсет и четвъртият президент на републиката е роден на 12 август 1954 г. в Руан в семейството на лекаря Жорж Оланд, отоларинголог, и медицинската сестра Никол Трибер.

Като млад се увлича от политиката и е обаян от лидера на френските социалисти Франсоа Митеран, но и от музиката на "Лед Цепелин". Дипломира се в четири престижни учебни заведения, вкл. в прочутата Национална школа по администрация. После заедно с приятелката си от студентските години Сеголен Роаял се включва в групата под ръководството на икономиста Жак Атали, която подготвя предизборната кампания на социалистите. След победата на Митеран на президентските избори във Франция праз 1981 г. Оланд става съветник в Елисейския дворец и оттогава се занимава само с политика.

Въпреки че е роден в Руан, Франсоа Оланд решава да се кандидатира през 1981 г. за депутат в избирателния район на Корез - дотогава бастион на Жак Ширак, лидера на неоголистката партия "Сбор за републиката". Той е победен от Ширак на първия тур, но години по-късно Оланд все пак става депутат в Националното събрание от департамента Корез, а също кмет на неговата столица Тюл. През 1997 г., на 43-годишна възраст, Оланд става председател на Френската социалистическа партия.

Агенцията допълва, че до края на тази седмица френският президент е в летен отпуск. В петък, в град Тулон той ще оглави тържествата случай 70-годишнината от дебаркирането на съюзниците през Втората световна война в Прованс.

Споделяне

Още от Свят