Франсоа Оланд: "Да" на икономиите, "не" на отслабването на икономиката

Франсоа Оланд

Френският президент Франсоа Оланд заяви днес, че би трябвало да се правят икономии в европейския бюджет, но "не и да се отслабва икономика". "Да се правят икономии, да но не да се отслабва икономиката", заяви Оланд, цитиран от АФП, в реч пред Европейския парламент два дни преди началото на срещата на високо равнище, която се очертава трудно за постигането на съгласие по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година.

В речта си, цитирана и от БТА, Оланд открои четири принципа:

- да се определи такова равнище на разходи, което да защитава политиката на Общността в различните сфери;

- да се води кохезионна политика не само за страните бенефициенти, но и за цяла Европа;

- да се води селскостопанска политика, която позволява да се укрепи една "ценна промишленост" и да се опази околната среда;

- да се определи финансова рамка, която трябва да продължи пакта за растежа.

Френският държавен глава посочи още, че "националните интереси са на път да отстъпят пред европейския интерес". "Ако е истина, че кризата в еврозоната вече до голяма степен е зад гърба ни, то ние далеч не сме видели всички последици. Сега заплахата пред нас не е недоверието на пазарите, а на хората", предупреди Оланд.

"От дълго време Европа се съмнява в самата себе си, съмнява се в избора си, прекалено много се бави при вземането на важни решения (...) и отделя прекалено малко време за размисъл за насоките си и цялостната си архитектура", допълни френският президент.

Европа се гордее, че е голям пазар, но го защитава зле и позволява валутата ѝ да бъде уязвима. Европа е континент, където растежът е прекалено слаб, където безработицата е показателна за дълбочината на кризата, допълва Оланд.

Настъпил е моментът "да започнем голям строеж на икономическото и паричното задълбочаване". Франция е готова за това", подчерта Оланд, настоявайки за "интегриране и солидарност".

Има опасност реформите в редица страни членки на еврозоната, сред които и Франция, да бъдат подкопани от курса на еврото спрямо валутите на ключови търговски партньори, каза още Оланд, цитиран от Ройтерс.

Френският президент призова еврозоната да разработи политика за обменните курсове, която да защити единната европейска валута от "нерационални действия".

Неговият коментар идва в момент на безпокойство в социалистическото му правителство, че еврото е твърде силно и може да попречи на френските износители и на икономическия растеж на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?