Франсоа Оланд: ЕК да не диктува на Франция какво да прави

Франсоа Оланд

Френският президент Франсоа Оланд прикани Европейската комисия да не диктува на Франция какво да прави, след като Брюксел поиска френското правителство да започне реформиране на пенсионната система още тази година, предаде Франс прес.

"Европейската комисия няма защо да ни диктува какво да правим. Достатъчно е само да каже, че Франция трябва да въведе ред в държавните финанси", заяви Оланд в Родез, в югозападна Франция.

"Що се отнася до структурните реформи и конкретно реформирането на пенсионната система, единствено ние можем да решаваме кой е най-добрият начин да постигнем целите", продължи президентът с необичайно остър тон към Брюксел.

Снощи Социалистическата партия, на която Оланд бе лидер дълги години, приветства ясната позиция на президента. "Франция е суверенна държава, чиито парламент и правителство решават какви реформи да извършват и очаква към нея да се проявява пълно уважение", заяви говорителят на партията Давид Асулин. "Ние се противопоставяме на политиката в Европа на икономически ограничения, заради която няколко страни затъват все повече", добави той.

Европейската комисия поиска вчера от Франция реформи на пенсионната система и трудовия пазар в замяна на дадената отсрочка от две години за свеждане на бюджетния дефицит под 3 процента.

Франсоа Оланд каза, че по въпроса за пенсионната система ще започнат разговори със социалните партньори и те ще се водят отговорно, справедливо и с воля да се преодолее дефицитът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?