Франсоа Оланд пое официално президентския пост във Франция

Той повтори, че ще настоява за нов европейски нов пакт срещу дефицита и за стимули на икономиката

Франсоа Оланд се здрависва с Никола Саркози на входа на Елисейския дворец

С пищна церемония в Париж днес Франсоа Оланд встъпва в длъжността седми президент на Петата френска република.

Церемонията включва символично предаване на властта от предишния президент Никола Саркози, полагане на клетва и почетен тур по прочутия булевард "Шан-з-Елизе" в открит ситроен.

Към 10.30 местно време Оланд пристигна в Елисейския дворец, който е резиденция на френския президент, за да поеме поста от Саркози.

След като се здрависаха на входа на двореца в присъствието на съпругата на Саркози Карла и приятелката на Оланд Валери Трирвейе, двамата политици се оттеглиха на кратка среща при закрити врата в кабинета на отиващия си президент, който ще информира приемника си за всичко, свързано с френските ядрени оръжия и процедурите за тяхното задействане.

След срещата Никола Саркози напусна Елисейския дворец, придружен от съпругата си Карла Бруни-Саркози.

След това се проведе самата церемония по встъпване в длъжност, която бе кратка и се проведе пред около 400 избрани гости.

Новият премиер на Франция се казва Жан-Марк Ейро

Новият президент Франсоа Оланд назначи съратника си Жан-Марк Ейро (Jean-Marc Ayrault) за министър-председател на Франция. Еро е депутат, председател на групата на социалистите в Националното събрание на Франция (френския парламент), близък партиен съратник на Оланд от много години и негов доверен човек по време на кандидат-президентската кампания.

Още

Оланд встъпи официално в длъжност след обявяването на официалните резултати от изборите, подписването на протокола и връчването на огърлие на Ордена на почетния легион, най-високото френско почетно звание.

"Считано от днес вие олицетворявате Франция, вие символизирате ценностите на републиката и вие представлявате всички французи", обяви председателят на Конституционния съвет Жан-Луи Дебре.

Оланд, който бе избран с 51.6% от гласовете на втория тур на изборите, е вторият президент социалист след Франсоа Митеран в историята на Франция след приемането на новата конституция през 1958 г., която слага край на Четвъртата република и началото на Петата република.

Пред гостите Оланд произнесе първата си програмна реч вече като държавен глава. Той заяви, че иска "да открие нов път" в Европа.

"Това е мандатът, който получих от френския народ на 6 май. Да изправим отново Франция на крака със справедливост, да открием нов път в Европа, да допринесем за световния мир и за опазването на планетата", каза още той.

"Отправям послание до френския народ за доверие. Ние сме голяма страна, която винаги е отговаряла на предизвикателствата", каза още новият президент и обеща да ръководи с "достойнство и непринуденост".

"Днес оценявам силата на натиска, на който е подложена страната ни - огромен дълг, слаб растеж, висока безработица, засегната конкурентоспособност, Европа, която се бори да излезе от кризата", каза още Оланд пред гостите в Елисейския дворец.

"Нищо не е неизбежно, докато сме водени от обща воля, докато е зададен ясен път и прилагаме цялата си сила и активите на Франция", изтъкна Оланд. Той повтори, че ще призове европейските партньори на страната си да подкрепят пакт, който да съчетава целите за ограничаване на дефицита с икономически стимули.

"Ще предложа на моите европейски партньори пакт, който свързва необходимостта от ограничаване на дефицита с необходимите стимули за икономиката", каза още новият френски държавен глава.

След това Оланд отиде да се поклони и да положи венец на гроба на незнайния войн под Триумфалната арка, като мина с почетен кортеж в открита кола под силния дъжд по булевард "Шан-з-Елизе". На връщане новият президент спря кортежа и се здрависа със симпатизанти и граждани, които въпреки лошото време бяха дошли да го поздравят.

След приключването на церемонията в тесен кръг Оланд даде частен обед в Елисейския дворец.

До края на деня се очаква да бъде обявено името на премиера. Най-вероятно Оланд да предостави поста на един от своите приближени - Жан-Марк Еро, лидер на парламентарната група на Социалистическата партия, съобщи по-рано Жан-Пиер Жойе, приятел на новоизбрания президент.

Първото нещо, което Франсоа Оланд ще направи още в рамките на днешния ден, е да замине за Берлин, където ще разговоря с канцлера Ангела Меркел. Вероятно на тази първа опознавателна среща двамата ще засегнат бъдещото на пакта за стабилност.

Според Берлин, той е крайъгълен камък в стратегията за борба с кризата и не може да става и дума за преразглеждането му. Оланд заплаши по време на предизборната си кампания, че ще предоговори пакта, предизвиквайки вълнение в Берлин. След това той уточни, че иска да го допълни с мерки, като заговори за отделен "пакт на растежа", който да бъде прибавен към първоначалния текст.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?