Франсоа Оланд се отказва от промените в конституцията за борба с тероризма

Франсоа Оланд се отказва от промените в конституцията за борба с тероризма

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че се отказва от намерението си за прокарване на конституционни реформи за борба с тероризма заради политическа опозиция и разногласия между двете камари на парламента, предадоха информационните агенции.

Оланд заяви, че контролираната от левицата долна камара (Национално събрание) и контролираната от десницата горна камара (Сенат) не са успели да се споразумеят по текста на промените, а част от опозицията е враждебно настроена срещу всякакви промени в конституцията. "Затова реших да сложа край на този дебат", каза Оланд.

Една от планираните реформи включваше отнемане на френското гражданство на лица с двойно гражданство, на които бъдат предявени обвинения в тероризъм. Това предложение нажежи политическия дебат във Франция - десницата го приветства, а някои леви политици изразиха негодувание, защото по думите им така се нарушава залегналият в конституцията принцип за равенство.

Освен отнемането на гражданство, отпада и планът за въвеждане в конституцията на правилата, обявени с въвеждането през 2015 г. на извънредна ситуация във Франция.

Реформите, преследвани агресивно от Оланд и неговото правителство след серията терористични нападения в Париж от ноември, накара бившия правосъден министър Кристиан Тобира да подаде оставката си в знак на протест.

Отказът от плана поставя в много неудобно положение президента социалист, който го обяви в тържествена реч пред парламента във Версайския дворец три дни след ислямистките нападения в Париж, отнели живота на 130 души, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?