Франсоа Оланд: Страхът от чужденците трябва да бъде овладян

Френският президент Франсоа Оланд похвали приноса на имигрантите във Франция и разкритикува хората, които се стремят да разпалват страх от чужденците, имайки предвид крайнодесния Национален фронт, предаде Франс прес във вторник.

В реч на официалното откриване на Музея на историята на имиграцията в предградие на Париж Оланд подчерта, че всеки четвърти французин е с имигрантски произход.

"Искам да припомня на французите откъде идват, какви ценности носят като френски граждани и къде искаме да отидем заедно", каза той.

Оланд отхвърли "изказванията, които насърчават страха от разпада, от изчезването", които се правят от хора, "мечтаещи за дребна Франция, свита Франция, изобщо Франция, която вече не би била Франция".

Френският крайнодесен Национален фронт, който вече води в избирателните нагласи за президентския вот през 2017 г., е издигнал имиграцията в основна тема за обществена дискусия.

Случаят с Музея на историята на имиграцията е показателен колко деликатна е тази тема във френското общество. Идеята за него се заражда през 90-те години, започва работа чак през 2007 г., а официалното му откриване настъпва едва сега, отбелязва АФП.

Франсоа Оланд изтъкна, че Франция от 10 години приема средно по 200 000 чужденци годишно, което е най-ниският процент от общото население за европейска страна.

По данни на ООН около 11 процента от населението на Франция са имигранти.

Френският президент освен това заяви, че трябва да се защити принципът на Шенгенските споразумения за свободно придвижване на гражданите в ЕС и отново обяви подкрепата си за правото на чужденците да гласуват на местни избори.

Споделяне

Още от Европа