Франсоа Оланд: Във Франция има високо равнище на терористична заплаха

Франсоа Оланд: Във Франция има високо равнище на терористична заплаха

Равнището на терористична заплаха във Франция е високо, но има и изключително добре разработен план за бдителност, заяви френският президент Франсоа Оланд ден след атентата на коледен базар в Берлин, съобщи Франс прес.

"У нас има високо ниво на заплаха, но имаме и план за мобилизация и бдителност, който също е на много високо равнище", каза държавният глава след разговори със сенегалския си колега Маки Сал.

Миналата и тази година във Франция бяха извършени няколко кървави атентата, при един от които с тежкотоварен камион в Ница на националния празник 14 юли бяха убити 86 души.
"Искам да изразя от името на Франция солидарността и състраданието ни към Германия след терористичната атака в Берлин", каза Оланд пред журналисти.

Президентът отбеляза, че ще засвидетелства лично пред германския канцлер Ангела Меркел по-късно днес съчувствието и подкрепата си.

"Франция знае що е терористично нападение, какво отчаяние и скръб води то след себе си и колко единни, сплотени трябва да бъдем. Това важи за пострадалата страна, за цяла Европа и дори за целия свят пред лицето на терористичната заплаха", подчерта Оланд.

Във Франция са изпълнени всички предписания, за да гарантираме възможно най-голяма сигурност навсякъде и особено на коледните базари и местата, където се събират много хора, уточни президентът.

Коледният базар на парижкия бул. "Шан-з-Елизе" фигурираше сред около 20 потенциални мишени на арестувани във Франция наскоро шестима души, планирали да извършат атентат в района на френската столица на 1 декември, припомня АФП.

Френският министър на вътрешните работи Брюно льо Ру призова днес французите "да се забавляват, но и да бъдат бдителни" по празниците. "Приканвам към бдителност всеки, призовавам да няма обстановка на страх. Ще осигурим защитата на страната и гражданите си", увери Льо Ру по радио "Юроп 1".

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?