Франция блокира търговското споразумение ЕС-САЩ

Ден след като "Грийнпийс" публикува документи за преговорите, Париж обвини Вашингтон, че не прави отстъпки

Франция блокира търговското споразумение ЕС-САЩ
Франция ще отхвърли предложеното "на този етап“ търговско споразумение между ЕС и САЩ, защото страната му се противопоставя на "нерегулираната свободна търговия“. Това заяви френският президент Франсоа Оланд в понеделник. 
 
"Никога няма да приемем подкопаване на основните принципи на нашето селско стопанство, култура и взаимен достъп до публичните пазари“, заяви Оланд на пресконференция. 
 
Преди ден природозащитната организация "Грийнпийс" публикува официално 240 страници поверителни документи по договаряното Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). От тях става ясно, че правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия.
 
За да влезе в сила споразумението, то трябва да бъде ратифицирано от всички страни членки на ЕС.
 
От Европейската комисия вече заявиха, че "Грийнпийс" е тълкува "погрешно” документите. 
 
Няколко часа преди изявлението на Оланд френският министър на външната търговията Матиас Фек заяви от своя страна, че преговорите може да бъдат прекратени заради нежеланието на Вашингтон да направи отстъпки. 
 
"С оглед на позицията на САЩ, днес това изглежда като най-вероятната опция”, заяви френският министър в отговор на въпрос дали преговорите за споразумението, започнали през 2013 г., могат да бъдат прекъснати.
 
Вашингтон и Брюксел се опитват да приключат преговорите тази година, преди да изтече мандатът на сегашния американски президент Барак Обама, което предизвика сериозно негодувание и от двете страни на Атлантическия океан.
 
 Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом посочи от своя страна, че има много недоразумения около изтеклите документи за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции.
 
От Брюксел нарекоха разкритията на организацията "буря в чаша вода”. Американските власти също разкритикуваха информацията на екологичната организация.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?