Франция частично подкрепи Полша в спора й с Русия

Франция подкрепи позицията на Полша, че Европейската комисия (ЕК) не прави достатъчно, за да преустанови Русия забраната за внос на полски храни, съобщи електронното издание EUobserver.

“Ние подкрепихме Полша по въпроса за ембаргото. В сряда повторихме, че въпросът не е двустранен, а е изцяло от компетенциите на Комисията”, заяви френски дипломат пред EUobserver.

Полша твърди, че през последната година в Брюксел са си прехвърляли от дирекция на дирекция проблема с руското търговско ембарго срещу Варшава.

Миналия ноември Русия блокира вноса на месо и зеленчуци от Полша. В понеделник Полша заяви, че ще наложи вето на преговорите ЕС - Русия за ново партньорско споразумение, ако ЕС не заеме твърда позиция спрямо Москва по отношение на търговския ѝ проблем с Варшава и енергийната политика.

“Руснаците не искат ЕК да се намесва в преговорите. Ние бяхме проактивни, направихме всичко възможно, но руснаците просто не желаят да говорят с нас”, каза член от екипа на еврокомисаря по търговията Питър Менделсон.

Друг представител на ЕК добави: “Има симпатии към Полша. Пределно ясно е, че ако трета страна наложи търговска забрана на страна член на ЕС по политически причини – какъвто е случаят – тогава от ЕК трябва да действат. Но те не искат да дразнят руснаците.”

Като наложи вето на стартирането на предстоящите във Финландия преговори за ново споразумение ЕС – Русия, Полша също така заяви, че ЕС трябва да поиска от Русия да ратифицира Енергийната харта, въвеждаща честни правила на международните енергийни пазари.

Настояването за ратификация на хартата става в момент, когато Русия е упреквана, че използва цените за доставки на газ като инструмент да спре интегрирането на Украйна и Грузия към НАТО, както и да притисне Беларус да влезе в нежелан от нея държавен съюз с Русия.

Останалите 24 страни членки на ЕС бяха на мнение, че общността трябва да се фокусира върху това да вкара принципите на Енергийната харта в новото споразумение с Русия, която отказва да ратифицира хартата. Затова ходът на Полша с енергийната харта се възприема като начин да си реши въпроса с руското търговско ембарго.

Европейски дипломат коментира, че въпросите за новото споразумение с Русия и снемането на търговското ембарго не могат да бъдат официално обвързвани.

Русия обяви, че няма да се поддаде на полското “изнудване”. В отговор полският министър-председател призова за европейски търговски санкции срещу Русия. Еврокомисията твърди, че е безпомощна в тази ситуация, тъй като е трудно да се прецени кое решение ще даде възможност и на двете страни да излязат достойно от спора.

Финландският министър-председател Мати Ванханен вероятно ще се обади на своя полски колега Ярослав Качински тази седмица, тъй като се създава огромен проблем пред срещата на върха ЕС - Русия следващата седмица.  

Франция намекна за изход от спора, като предлага ЕС да демонстрира по-твърд тон спрямо Русия по отношение на енергийната политика, но без да настоява категорично за ратификация на хартата. В същото време да се дадат обвързващи обещания на Полша за вноса на месо, но без да се прави публично връзка между този въпрос и новото споразумение ЕС-Русия.  

”Полша може да промени своята позиция дори на сутринта преди началото на срещата на 24 ноември, няма стриктно определен краен срок”, прогнозира европейски дипломат. Той обаче признава, че с всеки изминал ден шансовете за споразумение стават все по-слаби.

Споделяне

Още от Европа