Франция чества Деня на превземането на Бастилията и 100 г. от Първата световна война

Франция чества Деня на превземането на Бастилията и 100 г. от Първата световна война

Войници с националните флагове на 76 държави в ръце преминаха днес парижкия булевард Шан-з-Елизе" на военен парад в чест на националния празник на Франция и по повод 100-годишнината от началото на Първата световна война, предадоха осведомителните агенции.

Тази година френското правителство е поканило представители на всички държави - съюзници и врагове - да участват заедно в днешната церемония като символ на мира.

В специалното си послание по случай празника президентът Франсоа Оланд отбелязва: "Десет милиона войници бяха убити или умряха от раните си в безбройните сражения. На тях дължим признателност".

Освен гостите от чужбина в парада участваха 3500 войници, 50 единици от бойната авиация, 280 военнотранспортни машини и 240 коня от френската Национална гвардия. На Елисейските полета прозвучаха песни на френските войници отпреди сто години и маршируваха пехотинци в сините униформи от онова време.

После пред президента на републиката преминаха представителни части на всички родове от въоръжените сили на Франция, а в небето прелитаха самолети и хеликоптери. В края на церемонията 250 младежи и девойки от различни страни на света изпълниха танцов спектакъл по музика на Моцарт и пуснаха в небето гълъби на мира.

Залпове от фойерверки довечера, вкл. от Айфеловата кула, ще бъдат посветени на темата за мира и войната. Преди светлинното шоу на Марсово поле край кулата ще се състои концерт класическа музика.

Споделяне

Още от Свят