Франция дава щедри обещания на Белгия, ако купи изтребители "Рафал"

Франция дава щедри обещания на Белгия, ако купи изтребители "Рафал"
Франция е обещала да осигури 1500 работни места в Белгия и инвестиции за 20 милиарда евро, ако кралството купи изтребители "Рафал". Това съобщават местни медии, цитирани от БТА. 
 
Франция не участва в обявената от Белгия обществена поръчка за превъоръжаване, с което до 2028 година да бъдат подменени използваните сега изтребители Ф-16. 
 
Белгийските военновъздушни сили (ВВС) разполагат с 49 изтребителя Ф-16, взети на въоръжение след 1975 година. Предвижда се те да бъдат заменени от 34 нови самолета на обща стойност 3.5 милиарда евро. Към посочената цена се добавят допълнително 1.2 милиарда евро разходи по поддръжката и обучението на пилотите и техниците на ВВС. 
 
Предвижда се новите самолети да постъпят в армията през 2023-2028 година.
 
След като срокът за внасяне на предложения за участие в белгийската обществена поръчка изтече по-рано тази есен, Франция изпрати писмо, в което предложи на Белгия стратегическо партньорство в областта на отбраната. 
 
В обществената поръчка за превъоръжаването на белгийските ВВС участват единствено Локхийд Мартин (САЩ) с изтребителя Ф-35 и европейският консорциум, производител на "Юрофайтър" (съвместна разработка на Италия, Великобритания и Германия). 
 
По-рано тази година от надпреварата се оттегли шведският самолетостроител "Сааб" с изтребителя "Грипен".
 
Разработката на "Рафал" започна, след като Франция се оттегли от проекта "Юрофайтър" в средата на 80-те години на миналия век. 
 
Според различни публикации в белгийски и международни медии, Ф-35 е предпочитаният от белгийското правителство вариант, за да се запази досегашното стратегическо партньорство със САЩ, а и заради специфичните изисквания новите самолети на Белгийските ВВС отново да имат възможност за носенето на ядрено въоръжение. 
 
Отчита се, че отказът от участие на шведската страна е бил свързан именно с това изискване. Решението на Белгия се очаква догодина. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?