Франция е депортирала близо 1600 българи от началото на годината

Френските власти са депортирали от началото на годината над 21 хиляди чужденци, сред които близо 1600 българи, твърди вестник "Паризиен", цитиран от БТА.

При представянето на проектобюджета на своето ведомство пред Националното събрание министърът на интеграцията Ерик Бесон изнесе данни за 21 384 депортирани чуждестранни граждани през първите девет месеца на годината.

15 455 от тях са били изведени от Франция принудително. Сред тях са 6562 румънски и 910 български граждани.

5929 чужденци са получили парична помощ, за да напуснат страната. Сред тях са 5086 румънски и 683 български граждани. Това означава, че Франция е върнала в родните им държави общо 11 648 румънски и 1593 български граждани.

Изнесените данни се различават драстично от публично оповестените досега данни на българското външно министерство. От началото на годината МВнР е съобщило официално за по-малко от 100 български граждани, върнали се във Франция след получаването на парична помощ. Всеки един от тях получи безвъзмездно от френското правителство - 300 евро за възрастен и 100 евро за дете.

Френският министър на имиграцията съобщи, че страната му е дала общо 8.2 милиона евро, само за да субсидира връщането на незаконно пребиваващите на нейна територия румънци и българи.

След полемиката през лятото около експулсирането на румънски и български роми, Ерик Бесон отбеляза, че френското правителство не е променило политиката си по въпроса, а просто е ускорило депортирането на "незаконно пребиваващите румънски номади".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?