Франция е страна на годината в класацията на "Икономист"

Френският президент Еманюел Макрон

Списание "Икономист" определи Франция за страна на 2017 г. заради избирането за президент на Еманюел Макрон, който е "измел стария режим", предаде Франс прес.

"Франция опроверга очакванията", отбелязва влиятелното британско издание в редакционен коментар. В него се припомня как бившият банкер спечели изборите, а неговата партия е обрисувана като новобранец в политиката, победил старата гвардия на парламентарните избори.

 

Припомня се още, че движението на Макрон е смазало крайната националистка Марин Льо Пен, която, според "Икономист", е щяла да разруши ЕС, ако е била избрана за президент.

Списанието смята, че новият държавен глава на Франция, освен предложените реформи, сред които и тази за по-гъвкав пазар на труда, е трансформирал националния политически дебат и е дал надежда на онези, които мислят, че разделението ляво-дясно е по-маловажно от това между отвореност и изолация.

Френският президент промени имиджа на своята страна, която изглеждаше неподатлива на реформи, заклещена между склерозата и ксенофобията, коментира "Икономист".

Сред държавите, "отличили" се тази година, са и Бангладеш, защото прие бежанци рохинги, Аржентина заради избирането на Маурисио Макри за президент, и Южна Корея заради политическите реформи, извършени на фона на заплахите от Северна Корея.

Отличието "страна на годината" се присъжда от списание "Икономист" от 2013 г. на държава, която през изминалите 12 месеца е преживяла забележителна промяна или е направила света по-добър.

Британското издание призна, че е допуснало грешка през 2015 г., когато страна на годината стана Мианма заради прехода от диктатура към подобие на демокрация. "Не предвидихме колко ще се влоши отношението към рохингите", отбелязва "Икономист".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?