Франция е застрашена от 4-процентен дефицит през 2003 г.

Бюджетният дефицит на Франция тази година може да достигне дори 4 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/, предаде ДПА, като цитира френския печат. Днес се очаква Париж да представи пред Европейската комисия официалната си прогноза за дефицита.

В неофициални данни първоначално се споменаваше дефицит от 3,9 процента от БВП. Дори и при това положение Франция ще е в най-лошо финансово състояние сред страните от ЕС, пише в днешния си брой в. Фигаро. Френското финансово министерство отказа да коментира информациите.

Франция, заедно с Германия, е на път през 2003 г. за втора поредна година да наруши ограниченията за дефицита в еврозоната. Миналата година страната отчете дефицит от 3,1 на сто от БВП. Междувременно Германия вече уведоми Брюксел, че през 2003 г. дефицитът ѝ може да достигне 3,8 процента от БВП.

Двете страни са застрашени от нови нарушения и през 2004 г., посочва ДПА. Според Пакта за стабилност и растеж в еврозоната бюджетният дефицит на страните-членки не трябва да надвишава 3 процента от БВП.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?