Франция гони имам, проповядващ насилие над жените

Френското вътрешно министерство разпореди да бъде експулсиран мюсюлмански свещеник, който защитава побоя над жени. Роденият в Алжир Абделкадер Бузиан, имам в източен Лион, заяви пред списание, че Коранът дава право да бъдат бити и наказвани неверните съпруги.

Бузиан също така изрази надежда, че "целият свят става мюсюлмански".

Изявленията му предизвикаха незабавна реакция във Франция, където живее най - многобройната мюсюлманска общност в Европа - около пет милиона души, основно северноафриканци.

Мюсюлманските лидери във Франция също осъдиха призивите на имама, като казаха, че ислямът не проповядва домашно насилие.

Лидерите на Френски национален съвет на мюсюлманите настоя френските медии да не представят мюсюлманите на Запад като фундаменталисти и да не подклаждат анти-ислямски настроения, като изтъкват ектремни мнения.

Абделкадер Бузиан е вторият имам, който в рамките на един месец е принуден да напусне Франция.

Мюсюлмански проповедник в Брест беше депортиран в Алжир миналата седмица след като изрази подкрепа за бомбените атентати в Мадрид и беше обвинен от вътрешното министерство в подкрепа на ислямския тероризъм.

Абделкадер Бузиан, който живее във Франция от 25 години, беше арестуван във вторник. В изявление на френското вътрешно министерство се казва, че неговите изявления срещу човешките права и по -специално тези на жените, няма да бъдат толерирани.

В априлския брой на лионско списание имамът каза, че одобрява побоя над жени "при определени условия, особено ако жената мами своя съпруг". След това Бузиан даде телевизионно интервю, за да изясни възгледите си.

Той обясни, че не защитава жените да бъдат удряни по лицето, но изтъкна, че Коранът дава права на съпрузите да бият жените си, ако те са неверни. Имамът също така беше цитиран да казва, че подкрепя създаването на Ислямска република във Франция.

"Но не само Франция. Аз искам целия свят да стане мюсюлмански", каза той.

Заповедта за експулсиране на Бузиан е била издадена преди появата на статията в списанието, а интервюто му потвърдило, че взетото решение е правилно, съобщи френското вътрешно министерство.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?