Франция и Белгия замразиха плановете на НАТО за обучение на иракски офицери

Франция и Белгия замразиха в петък плановете на НАТО да организира център за обучение на висши офицери в Ирак, съобщиха дипломати и официални източници, цитирани от Ройтерс.

По думите им двете страни, които от две години се противопоставят на оглавяваната от САЩ война в Ирак, малко преди крайния срок за предявяване на възражения, изтичащ в 10.00 ч. в петък, са поискали допълнителни обяснения.

Белгия е поискала яснота по финансовите въпроси, каза говорител на белгийското външно министерство. Според дипломатически източник Франция е възразила срещу ангажиментите за защита на силите на НАТО, пребиваващи в Ирак.

В изявление пред репортери по време на срещата на военните министри от пакта в холандския град Нордвейк генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер каза, че възраженията на Брюксел и Париж не са съществени. Той изрази надежда, че до няколко дни ще има споразумение за мисията на НАТО на иракска територия.

Асошиейтед прес цитира изказването на Де Хоп Схефер, че проблемите са около начините за финансиране на мисията на 300 военни инструктори от НАТО, както и взаимоотношенията ѝ с командването на коалиционните сили. Генералният секретар на пакта е насрочил за понеделник специално заседание по въпроса на посланиците от НАТО в Брюксел.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?