Франция и Германия демонстрирали воля да се "слеят"

Франция и Германия имат волята да се "слеят", заявява испанската външна министърка Ана де Паласио в интервю в неделното издание на в.Ел Паис, цитирано от АФП.

Де Паласио посочва, че от честването на 40-ата годишнина от подписването на Елисейския договор, което бе на 22 януари т. г., насам сме станали свидетели на стратегически завой, чиято цел е да се подчертае "тясната връзка, бих казала почти едно сливане между Франция и Германия ".

Тази воля за сливане има някои изцяло положителни страни, но има и други, които изискват дискусия - как се очертава връзката между този проект и един Европейски съюз, съставен от 25 държави, се пита испанската външна министърка.

Според Ана де Паласио проектът за сливане се основава не само върху тясното сътрудничество в имиграционната и културната сфера, предложено по повод юбилея на Елисейския договор, но и върху "сливането на семейното право - "един от най-оспорваните пунктове от правното пространство и пространството на сигурността".

В декларация по повод юбилея на 22 януари т. г., Париж и Берлин препоръчаха на желаещите сред хората от френски и немски произход да бъде предоставено двойно гражданство.

Като изтъква отдавнашното "атлантическо призвание" на Испания и Великобритания, сплотили се още повече във връзка с войната в Ирак, и "съвсем естествените области на съгласие" между тези страни, Ана Паласио пояснява обаче, че помежду им няма подобна воля за сливане като споменатата по-горе, отбелязва агенцията.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?