Франция и Германия предлагат свой съвместен проект за реформи на ЕС

Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Франция и Германия връчиха на партньорите си свой съвместен проект за реформиране на работата и институциите на ЕС и за да успокоят тревогите от неразбирателството между двамата им лидери, предаде Франс прес.

Двете страни искат да се изготви равносметка за състоянието на ЕС и да се идентифицира "какво трябва приоритетно да се реформира или подобри, включително с изменения в Договорите" на ЕС, се казва в документа.

Един от тези приоритети е реформата на процедурата по номиниране на председател на Европейската комисия за следващите европейски избори през 2024 г.

Първа дискусия по предложенията е предвидена на ниво постоянни представители на страните от ЕС в сряда.

Париж и Берлин предлагат да се създаде група от представители на институциите на ЕС - Съвета, Комисията и Парламента - под ръководството на влиятелна европейска личност. За поста е споменавано името на бившия белгийски либерален премиер Ги Верхофстат, но кандидатурата му далеч не се радва на единодушна подкрепа, споделиха европейски представители.

Съвместният документ на Франция и Германия иска да докаже, че тези две страни все още могат да правят съвместни предложения въпреки множащите се сигнали за неразбирателства между Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

Примери за това са отхвърлянето от Макрон на германеца Манфред Вебер за председател на Европейската комисия, блокирането от Франция на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС и изявлението на френския президент, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт".

Френско-германското предложение трябва да бъде обсъдено от лидерите на ЕС на срещата им на върха през декември.

Ако бъде одобрено, процесът ще започне през януари 2020 г. при хърватското председателство. Разглеждането на европейските политики ще е след лятото под германско председателство и ще завърши през 2022 г. под френско председателство.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?