Франция и Германия с общи предложения за приемане и разпределяне на бежанци в Европа

Скоро ще бъдат директно атакувани трафикантите на хора в Средиземно море

Франция и Германия с общи предложения за приемане и разпределяне на бежанци в Европа

Франция и Германия ще внесат в Брюксел общи предложения за организиране на приемането и справедливото разпределяне на бежанци в Европа и за уеднаквяване на правилата за даване на убежище, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Европейският съюз трябва да действа решително и въз основа на своите ценности", гласи декларация, която Елисейският дворец публикува след телефонен разговор на френския президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел.

"Тези мъже и жени заедно със семействата си търсят спасение от войни и преследване. Те имат нужда от международна закрила", се казва в декларацията.

Френско-германската инициатива цели също да осигури връщането на нелегалните мигранти в родните им страни и да окаже необходимата подкрепа на страните на произход и на транзит, се казва в комюникето на Елисейския дворец.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Франция и Германия са постигнали съгласие за задължителни квоти за приемане на бежанци от европейските страни, предаде Франс прес. "Разговарях тази сутрин с френския президент. Френско-германската позиция, която ще внесем в европейските институции е, че имаме съгласие за необходимостта да се подчиняваме на фундаментални принципи. Хората, които имат нужда от закрила, я получават, а ние имаме нужда от задължителни квоти в Европейския съюз, за да си поделим задълженията, това е принципът на солидарността", каза Меркел на пресконференция в Берн, където е на посещение.

Тя заяви, че бремето на приемането на стотиците хиляди бежанци, бягащи от конфликти в Сирия и други места, трябва да се разпредели по-справедливо в Европа, предаде Ройтерс.

"Германското правителство заявява, че дъблинският подход не работи, защото по нашите външни граници идват толкова много бежанци, че не можем да оставим Италия или Гърция сами да се справят с тази задача. Същевременно, ако кажем, че Италия и Гърция не могат да бъдат оставени сами с тази задача, то не може и три страни, като Швеция, Австрия и Германия, да бъдат оставяни сами с лъвския пай от задачата", посочи Меркел.

Тя каза, че Европа трябва да разреши бежанската криза "справедливо и солидарно" и че Германия е готова, с оглед на икономическата си сила, да поеме отговорностите си. По думите ѝ християнските ценности повеляват всички хора в опасност да имат право на закрила. "Но квотите трябва да са в съответствие с възможностите на всяка държава", посочи тя.

В Берн Меркел изрази несъгласие с унгарските изявления, че миграционната криза в Европа е проблем на Германия. "Германия прави това, което се изисква от нея морално и законово. Нито повече, нито по-малко", заяви тя. "Това е проблем, който засяга всички ни".

На съвместна пресконференция с ирландския премиер Енда Кени Оланд също съобщи за постигнатото с Меркел съгласие да се предложи постоянна и задължителна система в ЕС за прием на бежанци и търсещи убежище, особено сирийци.

"Предложихме с германския канцлер Меркел постоянен и задължителен механизъм. Според мен това, което имаме днес, не е достатъчно и има страни, които не поемат моралните си задължения, така че ще трябва да отидем по-далеч", каза френският президент, цитиран от Ройтерс.

Същевременно Франс прес, като се позова на европейски източник, предаде, че Европейската комисия ще призове страните членки на ЕС спешно да си разпределят 120 000 допълнителни бежанци, за да се посрещне предизвикателството на миграционната криза, която се разраства все повече.

Тъй като установяването на постоянни механизми за разпределяне може да отнемат време и тъй като ситуацията е наложителна в Италия, Унгария и Гърция, ще бъде направено предложение за спешното настаняване на друго място на 120 000 бежанци, посочва източник.

Предложението ще бъде направено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в негова реч за състоянието на Европейския съюз, която той ще произнесе на 9 септември и след като бъде получено съгласието на европейските комисари.

Това предложение ще бъде в допълнение на предложението на ЕК за разселване на 40 000 мигранти, пристигнали в Италия и Сирия, което беше обявено през май.

Новото предложение както изглежда има подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд, отбелязва Франс прес.

По-рано днес председателят на Европейския съюз Доналд Туск призова европейците да удвоят солидарността си и усилията си в тази насока и да се съгласят на справедливо разпределение на най-малко 100 000 мигранти.

Досега 28-те страни членки се съпротивляваха на системата за разпределяне на молбите за убежище, предложена от Брюксел и предложиха да приемат само 32 256 души вместо поисканите 40 000.

Правилата за предоставяне на убежище в ЕС постановяват, че молбите трябва да се разглеждат в първата страна членка, в която са се регистрирали бежанците.

Според европейски източник разпределянето на молбите за убежище между 28-те ще стане по същите критерии както предложението, направено през май, в което се отчита броят на жителите на приемащите страни и икономическото въздействие на приема на мигрантите върху тези страни.

Могерини се надява скоро да бъдат атакувани по-директно трафикантите на мигранти в Средиземно море

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини се навява, че европейската морска операция в Средиземно море ще започне в идните седмици да атакува по-директно трафикантите на мигранти, предаде Франс прес. След среща с европейските министри на отбраната в Люксембург, тя съобщи, че има широк консенсус за преминаването на настъпателната фаза на операцията.

В тази втора фаза европейските военни кораби ще могат да спират, претърсват, конфискуват и отклоняват кораби, за които се предполага, че са използвани от трафикантите. През тази фаза ще може да се арестуват и предполагаеми трафиканти, при условие че европейските военни кораби не навлизат в либийски териториални води.

Командващият на европейската морска операция адмирал Енрико Кредентино предложи миналата седмица на 28-те да преминат към по-офанзивна фаза на операцията, която започна преди два месеца и която досега се ограничаваше в следене от международни води на престъпните мрежи на трафикантите, действащи на либийските брегове.

Четири кораба участват сега в операцията и тя досега допринесе за спасяването на 1500 души, поясни Могерини. Тя уточни, че през последните седмици ако корабите на мисията са имали мандат, са можели да атакуват 16 пъти трафиканти и каналджии.

"Преминаване към втората фаза ще ни позволи да направим това по един ефикасен начин", заяви Могерини. "Началото на тази втора фаза на операцията може да стане в идните седмици", добави тя.

Темата ще се обсъжда утре и в събота от 28-те министри на външните работи на европейските страни и после ще има среща на ниво генерални щабове, за да се поискат още кораби за мисията.

"Преходът към втората фаза означава повече средства и повече кораби", подчерта Могерини и каза, че е оптимистка що се касае до очаквания принос от страните членки. За момента в операцията участват по един италиански и един британски военен кораб и два германски кораба.

ЕС реши да създаде тази мисия след крушение край бреговете на Либия, което през април коства живота на 700 мигранти. Операцията цели разрушаването на корабите, използвани от трафикантите край либийските брегове, а именно така наречените кораби-майки, които изтеглят в открито море лодките и саловете, натъпкани с мигранти.

В отсъствието на резолюция на съвета за сигурност на ООН, разрешаваща използването на сила в либийски териториални води, европейците са принудени да ограничат засега действията си в международни води.

Същевременно либийските гранични власти спасиха днес 104 африкански мигранти, сред които и 14 жени, бедстващи на гумена лодка край бреговете на Триполи, предаде Франс прес.
Лодката е била на път да потъне на около 50 километра източно от Триполи, когато са се намесили граничните патрули. Капацитетът ѝ е бил от 35 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа