Франция и Германия са за строго отношение към Гърция

Франция и Германия са за строго отношение към Гърция

На фона на протестите и недоволството в самата Гърция от решението на правителството да задейства механизма за подкрепа от ЕС и МВФ на стойност 45 милиарда евро, чрез своите финансови министри Франция и Германия дадоха сигнал, че ще настояват за по-твърда линия в отношенията със затъналата в дългове балканска държава.

Подкрепата за Гърция за преодоляване на бюджетните ѝ проблеми е необходима за стабилността на еврозоната, но еврозоната трябва да заеме по-строга позиция към своите членове, ако иска да предотврати евентуални бъдещи кризи, заявява френският министър на финансите Кристин Лагард пред в. "Журнал дьо диманш".

Решението за предоставяне на помощ на Гърция е един "коктейл от снизходителност и голяма строгост", казва Лагард. Ние искаме да стабилизираме еврозоната, но това не означава, че няма да бъдем строги. Трябва да сме изключително внимателни относно резултатите, допълва френският финансов министър.

 Кристин Лагард отбелязва, че цялата сума на помощта за Гърция няма веднага да бъде предоставена,  а ще се подходи към нея в зависимост от нуждите на страната. В случай, че спрат плащанията, ще натиснем спирачка, посочва Лагард.

Френският министър на финансите подчертава, че ще има пряк контрол върху политиката, която Гърция ще следва. Ще са ни нужни контролни механизми, за да сме сигурни, че няма да попаднем в казан без дъно, казва Лагард и добавя, че тази мисия принадлежи на Европейската комисия и Международния валутен фонд.

Гърция трябва да се съгласи да приеме нови строги мерки за икономии преди да получи каквато и да е финансова помощ от ЕС и, ако не го стори, на риск ще е изложена тази помощ, заяви пък германският финансов министър Волфганг Шойбле пред в. "Билд".

Фактът, че нито ЕС, нито германското правителство са взели решение за предоставянето на помощта, означава, че отговорът може да е както положителен, така и отрицателен, казва финансовият министър на Германия. Той допълва, че помощта зависи изцяло от това дали Гърция ще спази в следващите години стартиралата от нея строга програма за орязване на разходите.

Германският министър на финансите подчертава, че една строга програма за структурни промени е неизбежно и необходимо условие, ако Германия и ЕС трябва да одобрят помощта, поискана от Гърция.

Все пак Волфганг Шойбле изтъква, че Германия трябва да е готова да помогне на Гърция, за да бъде осигурена стабилността на единната европейска валута.

Международният валутен фонд (МВФ) обяви в неделя, че е ускорил разговорите с Гърция за задействането на механизма за финансова помощ и ще ги приключи на време, за да отговори на спешната нужда на страната от средства. "МВФ, европейските партньори и всички участващи във финансовата подкрепа страни признават необходимостта от бързи действия", каза  управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан в изявление, цитирано от Ройтерс.

В това време правителство и опозиция в Гърция си размениха взаимни обвинения за сегашното тежко финансово състояние на страната. В отговор на нападки, отправени от лидера на главната опозиционна партия Нова демокрация Андонис Самарас, правителственият говорител Георгиос Петалотис обвини предишните управляващи консерватори, че са извършили  "престъпления", довели гръцката икономика до сегашното трагично положение.

Предишните правителства на Нова демокрация не са вършили грешки,  а истински престъпления във вреда на страната. Правителството на ПАСОК пое от Нова демокрация дългова и бюджетна криза. Данните на Евростат са категорични и доказват размера на извършените престъпления, вкарали гръцката икономика в сегашното блато.  Тази истина не може да бъде заобиколена от Самарас, който се прави на изненадан, каза правителственият говорител.

По-рано опозиционният лидер Самарас остро разкритикувал премиера Папандреу, като го нарекъл "неолиберален социалист" заради сегашното състояние на страната. ПАСОК говори лъжи, като казва, че "бил принуден" да прибегне до Международния валутен фонд. Социалистическата партия не е била принудена. Изборът бе неин и неизбежен. И тя носи пълна отговорност за случилото се и за това, което предстои да се случи, казал Самарас и добавил, че "не бюджетният дефицит и държавният дълг, а безотговорната политика на правителството е превърнало една обикновена бюджетна криза в уникална дългова криза".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?