Франция и Германия ще работят заедно за по-силна Европа

Франция и Германия ще работят заедно за по-силна Европа

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел обещаха да работят в по-тясно сътрудничество, за да направят Европа по-силна, предаде ДПА в четвъртък.

"Това лидерство не е насочено срещу никого", увери Саркози на съвместна пресконференция с Меркел, след като двамата председателстваха общо заседание на министри от двете правителства в Елисейския дворец в Париж. "Ние само искаме политически силна Европа", подчерта той.

Двамата лидери ще представят съвместно договорени предложения на предстоящата идната седмица среща на върха на ЕС, както и на следващата среща на високо равнище на Г-20, съобщи Меркел.

Париж и Берлин ще работят заедно, за да подготвят предстоящото поемане от Франция на председателството на Г-20, допълни Саркози.

Френският президент изрази мнение, че финансовата криза е накарала двете страни да се сближат и да издигнат своето сътрудничество на по-високо равнище. Не взехме нито едно решение по време на финансовата криза, без да се консултираме, напомни той.

След края на 12-ото съвместно заседание на правителствата на двете страни бе представена амбициозна програма, включваща 80 общи проекта. Наречена "Дневен ред 2020", тя има за цел да задълбочи френско-германското сътрудничество през следващото десетилетие.

Програмата включва споразумения за развиване на дългосрочни съвместни икономически и финансови политики като по-строго регулиране на глобалните пазари на деривати и на хедж фондовете.

"Европа трябва да засили и укрепи сегашната си политика, а също така и да разработи нови политически стартови точки, за да обезпечи своята енергийна сигурност, да се бори срещу глобалното затопляне, да се справи с имиграцията и да начертае амбициозни, общи цели за открития космос", пише в декларацията от срещата.

За да покажат пътя на Брюксел, отбелязва ДПА, Франция и Германия наблягат в програмата на амбициозни цели за борба срещу глобалното затопляне, сред които реализирането на първи трансграничен проект за електрически коли, "за да бъдат илюстрирани неограничените възможности" на този вид автомобили.

"Дневен ред 2020" включва още прагматични мерки за сближаване между двата народа като удвояване до края на десетилетието на броя на двуезичните университетски курсове и написването на френско-германски учебник за Европа и европейската интеграция.

Саркози и Меркел дадоха израз на общата воля да намерят решение за проекта за военнотранспортен самолет "Еърбъс А 400М", предаде Франс прес.
Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?