Франция и Германия търсят компромис за реформи в еврозоната

Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Франция и Германия са „решени“ да постигнат компромис по предложенията на президента Еманюел Макрон за решителни реформи на еврозоната, заяви френски правителствен източник след разговори между двете правителства, цитиран от БГНЕС.

Париж и Берлин се надпреварват да преодолеят пропастта между амбициозната програма на Макрон за реформи в ЕС и по-сдържания и разумен подход на канцлера Ангела Меркел с наближаването на срещата на високо равнище на еврозоната на 29 юни.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер прекара около 14 часа в събота в хотел в Париж със своя германски колега Олаф Шолц.

Макар преговорите, които продължиха до ранните часове на неделя, да не доведоха до споразумение, министрите обсъдиха "всички нерешени въпроси" и постигнаха "значителен напредък", казал източникът.

"Все още имаме работа, преди да се споразумеем по пътна карта", продължава източникът, добавяйки че Льо Мер и Шолц планират по-нататъшни преговори през следващата седмица.

Макрон е на път да помири европейците с Европейския съюз, след като години на строги икономии и масови миграционни потоци стимулираха възхода на популистките и националистическите партии. Той се възползва от британското гласуване за напускане на блока като шанс за по-тясна интеграция, с цел да се предприемат значителни промени преди европейските избори през май 2019 г.

Но Германия и други северноевропейски държави се сепнаха от призивите му да дадат на еврозоната свой собствен голям фонд "за тежки дни", опасявайки се, че фискално по-разумният север ще трябва да поеме някои негативи заради по-разточителния юг.

В интервю миналата седмица, дни след като евроскептичното правителство влезе в Италия, Меркел направи някои отстъпки.

Тя каза, че най-голямата икономика на еврозоната ще подкрепи призива на Макрон за инвестиционен фонд, който да помогне на по-бедните европейски страни да наваксат в областта на науката, технологиите и иновациите.

Размерът на фонда обаче остава основна причина за раздора, като Меркел казва, че трябва да бъде "в долния край на двуцифрено число в милиарди евро", докато Макрон призова за бюджет в размер на "еквивалента на няколко процента от БВП на еврозоната ".

Меркел също така разясни предложенията си за усъвършенстване на фонда за спасяване на еврозоната в Европейски валутен фонд - при строги условия за отпускане на заеми и при условие, че държавите-членки запазят надзора над органа.

Кабинетът на Макрон приветства отстъпките и по време на посещение в Берлин в петък Льо Мер призова Германия „да отиде и по-нататък“.

"Това е смел отговор, който върви в правилната посока", каза Льо Мер пред АФП. „Достатъчен ли е? Не. Мислим, че вие трябва да продължите напред и че това е уникална историческа възможност да постигнем значителен напредък към по-добро интегриране на еврозоната", каза той.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?