Франция и Холандия осъдиха мародерствата на остров Сен Мартен

Франция и Холандия осъдиха мародерствата на остров Сен Мартен
Франция и Холандия осъдиха мародерствата на френско-холандския остров Сен Мартен, потънал в хаос след преминаването на урагана Ирма, съобщи Франс прес.
 
Двете страни засилиха полицейското и военното присъствие на Сен Мартен в опит да възстановят реда.
 
Мародерствата са "сериозен проблем", заяви холандският премиер Марк Рюте. 
 
Френският министър за отвъдморските територии Аник Жирарден каза, че е видяла разграбвания със собствените си очи по време на обиколка за запознаване с щетите вчера.
 
На снимки на Франс прес се вижда как няколко човека плячкосват малък магазин на Сен Мартен.
 
Холандският вестник "Алгемен дагблад" цитира очевидец, който разказва за хора с револвери и мачете по улиците. "Ситуацията е много тежка. Властите не изпълняват своите отговорности", заявява въпросният човек.
 
Холандският министър на вътрешните работи Роналд Пластерк обаче увери, че страната му вече е разположила войници в контролираната от нея южна част на карибския остров в опит да възстанови реда. Холандия освен това ще изпрати допълнителни полицейски и военни части.
 
"Няма да изоставим Сен Мартен", подчерта премиерът Марк Рюте.
 
Жирарден подчерта, че задача номер едно сега са здравеопазването и снабдяването с храни и питейна вода. "И задача номер две е общественият ред", продължи тя, посочвайки, че Франция е изпратила 400 жандармеристи на Сен Мартен.
 
Ураганът Ирма е причинил смъртта на най-малко девет човека на френските острови в Карибско море. Седем души са в неизвестност, съобщи министърът на вътрешните работи Жерар Колон, цитиран от Франс прес.
 
Предишните данни на френските власти, от вчера, бяха за четири жертви.
 
Безпрецедентно силният ураган Ирма опустоши френско-холандския остров Сен Мартен и френския Сен Бартелеми.
 
Британското правителство междувременно съобщи, че ще изпрати два военнотранспортни самолета, за да подпомогнат спасителните операции в засегнатите от стихията райони и по-специално на Британските Вирджински острови, където бе обявено извънредно положение.
 
Очаква се те да отпътуват от Великобритания днес, каза говорител на министерството на отбраната.
 
Вчера британското правителство обяви, че ще изпрати на Британските Вирджински острови два военни кораба.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?