Франция и Иран ще разменят посланици

Франция и Иран ще разменят посланици

Франция и Иран ще разменят посланици след неколкомесечна дипломатическа криза, предаде Франс прес.

Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми бе назначен за посланик на Иран в Париж, съобщиха иранските власти.

В официалния вестник на Франция бе публикуван указ за назначението на Филип Тиебо за "извънреден и пълномощен посланик на Франция в Ислямска република Иран".

Отношенията между Франция и Иран се обтегнаха през лятото на миналата година и повече от шест месец нямаше френски посланик в Техеран и ирански - в Париж.

Кризата бе свързана с няколко различни случая.

В края на юни във френския град Вилпент, недалеч от Париж, бе предотвратено терористично нападение с експлозиви срещу събрание на иранската опозиционна организация Муджахидини на иранския народ.

Франция заяви, че организатор на нападението е иранското министерство на разузнаването. Техеран отхвърли тези твърдения и на свой ред обвини Париж, че предоставя убежище на Муджахидините на иранския народ, които иранските власти смятат за терористична организация.

Отношенията между двете държави се влошиха и заради искането на Франция Иран да се откаже от балистичната си програма и критиките на Техеран към Париж във връзка с продажбата на големи количества френско оръжие на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Въпреки това Франция е една от трите държави (заедно с Германия и Великобритания), които се опитват да спасят иранското ядрено споразумение от 2015 г. след едностранното изтегляне на САЩ от него през май миналата година.

Споделяне

Още от Свят