Франция и Русия отхвърлят твърденията за подкупи от Саддам

Твърденията, че на френски политици, бизнесмени и журналисти са били предлагани подкупи от Саддам Хюсеин, не са доказани, заяви Франция по повод официалния доклад на Чарлс Дуелфър, специален съветник на директора на ЦРУ за оръжията за масово унищожение и ръководител на Групата за наблюдение в Ирак.

Според доклада Саддам Хюсеин е изплатил на френски правителствени служители, както и на бизнесмени и журналисти общо 1,78 милиарда долара. Целта на подкупа, платен чрез програмата на ООН "Петрол срещу храни", е да се работи за свалянето на санкциите срещу Ирак и да се противостои на американската политика.

Основният извод в доклада на Дуелфър е, че няма доказателства Ирак да е разполагал с оръжия за масово унищожение към началото на водената от САЩ военна инвазия в страната през март 2003 година. Наличието на забранени оръжия в Ирак беше основният аргумент на САЩ и Великобритания за войната. В доклада обаче се посочва, че има доказателства, че Саддам е възнамерявал да възобнови оръжейната програма след евентуално вдигане на санкциите.

Според документа, базиран на секретни документи, предоставени от висши служители на бившия иракски режим, Саддам Хюсеин целенасочено е раздавал петролни ваучери основно на политици, фирми и организации от Франция, Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН и които се противопоставиха на войната в Ирак.

Френското външно министерство посочи, е важно първо да се открие има ли някаква истина зад твърденията в доклада.

Париж е склонен да смята, че американските обвинения във съучастничество на Франция към режима на Саддам са политически мотивирани, заради съпротивата на страната срещу войната в Ирак, отбелязва ББС.

В четвъртък Русия също поиска факти в подкрепа на обвиненията в корупция, отправени срещу нея в доклада на Дуелфър, предаде Франс прес.

"Също като други страни настояваме за изводи, които са базирани на факти", заяви говорителят на руското външно министерство Александър Яковенко. Той припомни, че Съветът за сигурност на ООН е назначил специална комисия, която да разследва евентуалните случаи на корупция в програмата на ООН "Петрол срещу храни", и Русия е подкрепила това решение. По думите на Яковенко не могат да бъдат коментирани изводите от доклада на Дуелфър, преди да бъдат станат известни резултатите от разследването на комисията на Съвета за сигурност.

Френското външно министерство също подчерта, че обвиненията в доклада не са проверени.

По думите на главния редактор на египетското списание Ал Мусавар докладът потвърждава, че военната операция срещу Ирак е осъществена на базата на грешни данни, що се отнася до наличието на оръжия за масово унищожение и до връзки на режима в Багдад с терористичната мрежа Ал Каида. По думите на Макрам Мохамед Ахмед всички араби и мюсюлмани са убедени, че са единствената цел на Буш и че той иска да ги преследва на всяка цена.

Споделяне

Още от Свят