Франция и Русия се обявиха за политическо решение на кризата в Сирия

Сергей Лавров
Търсенето на политическо уреждане на сирийската криза трябва да върви паралелно с борбата срещу групировката "Ислямска държава", каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан на пресконференцията след срещата си в Москва снощи с руския си колега Сергей Лавров. 
 
"Върху нас лежи обща отговорност, тъй като ние сме постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и се сблъскваме с едни и същи проблеми", посочи Льо Дриан. 
 
Политическото решение на сирийската криза трябва да гарантира целостта на държавата и жизнеспособен преходен процес, добави той. Дипломатът отбеляза, че за Франция е особено важно да продължи настъплението срещу сирийската "столица" на джихадистите - Ракка, защото "именно оттам се даваха заповеди за организиране на терористични атаки на френска територия". 
 
И двамата външни министри подчертаха важността на "безкомпромисната борба с терористичните структури" при решаването на сирийския проблем. Според Льо Дриан Русия и Франция имат общи допирни точки при анализа на сирийската криза и "смятат да действат заедно за развитието на общия политически процес на уреждането в рамките на резолюция 2243" на Съвета за сигурност на ООН, съобщи ТАС.
 
Лавров каза, че реализацията на инициативата за създаване на зони за деескалация в Сирия ще доведе до разграничаване между опозицията и терористите. Според него целта на усилията, предприемани съвместно от Русия, Турция и Иран, е пълното прекратяване на бойните действия между правителството на Сирия и въоръжената опозиция, която се е разграничила от терористите. Той обаче добави, че "балансът тук е много крехък".
 
"Но ако всички ние бъдем честни и се ръководим от целта за борба с тероризма, имаме всички основания да не допуснем ситуацията да прерасне в хаос и непредсказуеми инциденти", изтъкна Лавров. 
 
Руският външен министър посочи още, че успешната борба с терора изисква "да бъдат неутрализирани нездравите тенденции вътре в исляма, които се проявяват включително и в Сирия". "Всички трябва да се обединят за борба с тероризма, включително и всички мюсюлмански страни", каза той.ю
 
Френският дипломат номер едно отбеляза, че Франция "не се стреми нито към изолация на Русия от Европа, нито към нейното икономическо и финансово отслабване".
 
"Ние трябва с взаимни усилия да действаме с оглед на интересите на нашата сигурност и говорихме за това с Лавров. Смятаме да работим конкретно и прагматично над уреждането на проблемите, които удрят и по интересите на Русия, и по интересите на Франция", подчерта той. 
 
Льо Дриан каза, че Франция и Германия са готови да продължат в рамките на "нормандския формат" своята посредническа роля, за да бъдат изпълнени в най-кратки срокове Минските споразумения за Украйна.
 
"Колкото повече чакаме и бездействаме, толкова повече намаляват контактните линии и толкова повече се отдалечаваме от перспективите за уреждане на украинската криза, а следователно се влошават и отношенията между ЕС и Русия", констатира той. 
 
Льо Дриан покани Лавров в Париж за продължаване на преговорите в същия "конструктивен дух".
Споделяне

Още от Свят