Франция има две седмици, за да достави на Русия първия кораб "Мистрал"

До края на ноември Франция трябва да достави на Русия първия от двата поръчани бойни кораба тип "Мистрал", ако иска да избегне "сериозни" искове за изплащане на неустойка. Това заяви в петък руски "високопоставен" източник, цитиран от РИА Новости, предаде Франс прес.

"Готвим се за различни сценарии. Ще изчакаме до края на месеца после ще представим сериозни претенции" от финансов характер, заяви източникът.

Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда Москва да получи два хеликоптероносача клас "Мистрал" общо за 1,2 милиарда евро. Случаят предизвика дипломатическо-военни усложнения, след като френският президент Франсоа Оланд реши да обвърже доставката на корабите с политическото уреждане на кризата в Украйна, посочва агенцията.

В края на октомври Москва увери, че е получила покана да приеме на 14 ноември първия от двата кораба, получил името "Владивосток". В атмосфера на критики от страни членки на НАТО производителят и френското правителство незабавно отрекоха.

В сряда френският министър на отбраната заяви, че "на този етап не може да се определи никаква дата за доставка" на някой от двата хеликоптероносача.

Парливият въпрос със сигурност ще се разисква между президентите на Франция и на Русия - Франсоа Оланд и Владимир Путин, които се очаква да разговарят на срещата на Г-20 в Бризбейн в събота и неделя.

Ако Франция се реши да извърши доставката на двата кораба с твърде големи бойни и логистични възможности, "безспорно ще разтревожи с това Полша и балтийските страни, които смятат, че са изправени на първа линия срещу Русия и се страхуват да не пострадат на свой ред от нейната непредсказуемост", прогнозира агенцията.

И обратното - анулира ли сделката, Франция рискува да се озове в трудно положение като партньор, който не спазва поетите задължения. И ще плати скъпо за това решение със съответните глоби, а държавните финанси и без това са "на червено", добавя АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа