Франция има план за борба с расизма и антисемитизма

Франция има план за борба с расизма и антисемитизма

Френският премиер Манюел Валс представи план за борба с расизма и антисемитизма, подчертавайки, че расизмът, антисемитизмът, омразата срещу мюсюлманите и чужденците и хомофобията във Франция нетърпимо нарастват, предаде Франс прес. Валс представи правителствения план по време на визита в парижкото предградие Кретьой.

"Французите не бива да се страхуват от евреите. Френските мюсюлмани не бива да се срамуват от това, че са мюсюлмани", каза Валс.

Планът за борба срещу расизма предвижда расизмът и антисемитизмът да бъдат утежняващо вината обстоятелство в случай на престъпление. Расистките изказвания ще преминат от компетенцията на медийното към наказателното право.

Ако парламентът подкрепи предложения план на правителството, ще бъде възможно да се предприемат колективни действия срещу дискриминацията, от която страдат множество хора заради техния произход или тяхната сексуална ориентация.

Антисемитските и антимюсюлмански прояви се увеличиха във Франция покрай атентатите, извършени от радикални ислямисти в началото на годината в Париж. На 7 януари братя Куаши застреляха 12 души в редакцията на в. "Шарли ебдо", а два дни по-късно техният познат Амеди Кулибали нападна еврейски супермаркет и уби 4 души.

На 1 декември в Кретей еврейска двойка беше нападната в собственото им жилище, като жената стана жертва на групово изнасилване. Това престъпление беше възприето като проява на антисемитизъм.

Електронното издание "Експатика" припомня, че не само евреите и мюсюлманите са обект на дискриминация и расова омраза във Франция. Ромите, които основно идват във Франция от България и Румъния, също са обект на дискриминация, твърдят правозащитници.

Според плана на Валс 100 милиона евро ще бъдат използвани за три години за финансиране на комуникационна кампания срещу проявите на расизъм и антисемитизъм и за различни инициативи на местно ниво, посочва телевизия "Франс 24".

Учителите ще бъдат обучени да се справят с антисемитски и расистки прояви и насърчавани да сигнализират за подобни инциденти. За учениците ще се организират посещения на различни мемориални комплекси.

Споделяне

Още от Европа