Франция иска европейски механизъм за опазване на културното наследство

Франция иска европейски механизъм за опазване на културното наследство

Механизъм за сътрудничество за опазване на заплашеното европейско културно наследство ще предложи на Европейския съюз френският президент Еманюел Макрон. Идеята му ще бъде обсъдена на среща в Париж на 3 май, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът е писал на своите колеги от европейските страни, предлагайки им създаването на механизъм за сътрудничество за опазване на заплашеното културно наследство чрез оказване на помощ, включително експертна, съобщи Амели дьо Моншален, държавен секретар на Франция към министъра по въпросите на Европа и външните работи.

"Когато има голям пожар в Европа, механизъм за солидарност може да позволи даване на заем на самолети за гасене на пожари на други страни от ЕС. За опазване на културното наследство можем да си представим мрежа от експерти, чиито услуги да се предоставят според нуждите", добави Дьо Моншален.

Министърът на културата Франк Ристер покани министрите на културата и европейските въпроси да се съберат в Париж на 3 май. "Ако можем да се възползваме от подкрепата и опита на наши съседи за възстановяването на "Нотр Дам", ще се възползваме от случая", увери той.

"Трябва заедно да подобрим политиката си в областта на културното наследство в нашите страни, а по-късно и на европейско ниво", подчерта Ристер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа