Франция иска от Саудитска Арабия са спре финансирането на екстремистки организации

Еманюел Макрон

Франция ще даде на Саудитска Арабия списък с екстремистки фондации, за да спре Рияд да ги финансира, както "се ангажира престолонаследникът Мохамед бин Салман". Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за телевизия "Франс 24" и Радио Франс ентернасионал.

Париж ще организира през февруари конференция, на която да бъде обсъден проблемът с финансирането на терористични групировки и там ще бъде повдигнат този въпрос, каза държавният глава.

"Никога не го е правил публично, но когато отидох в Рияд Мохамед бин Салман се ангажира, ако можем да му предоставим списък, да спре финансирането. Вярвам му, но ще следя какво ще направи. Доверието се гради на резултати", добави той.

Саудитска Арабия финансира организации, чийто надзорен орган, базираната в Мека Мюсюлманска световна лига, от десетилетия е обвинявана, че разпространява уахабизма по света, отбеляза Ройтерс.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман цели да модернизира кралството и да се придържа към по-отворена и толерантна интерпретация на исляма.

Макрон, който е в Абиджан за среща на върха ЕС-Африка, заяви в интервюто, че е поискал обещания за спиране на финансирането на екстремистки организации от Катар, Иран и Турция.

Френският лидер ще посети Доха на 7 декември, където ще обсъди регионалните отношения и може да подпише военни и транспортни споразумения, включително за продажбата на 12 или повече изтребителя "Рафал". Той допълни, че все още възнамерява да отиде в Иран догодина, но иска да е сигурен, че има обсъждане и стратегическо споразумение по балистичната ракетна програма и регионалното му влияние, посочи Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят