Франция изпраща самолетоносача си "Шарл де Гол" срещу "Ислямска държава"

Франция изпраща самолетоносача си "Шарл де Гол" срещу "Ислямска държава"

Франция изпраща самолетоносача си "Шарл де Гол" за участие в операциите срещу "Ислямска държава" в Ирак, обяви представител на министерството на отбраната, цитиран от Франс прес.

"Включването на "Шарл де Гол" във /френската/ операция "Шамал" /в Ирак/ започва тази сутрин", заяви пред агенцията член на антуража на френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, който пристигна на борда на самолетоносача с хеликоптер.

Първите изтребители "Рафал" излетяха призори от "Шарл де Гол", който кръстосва в Залива на 200 км северно от Бахрейн, в посока Ирак. Очаква се самолетите да достигнат целите си за около час и половина полет, което е два пъти по-бързо отколкото от базата в Ал Дафра, Обединените арабски емирства, използвана от френските ВВС.

"Шарл де Гол", отплавал на 13 януари от Тулон в Южна Франция за петмесечна мисия, ще бъде ангажиран няколко седмици в Залива, редом до американския самолетоносач "Карл Винсън", в рамките на международната коалиция, ръководена от САЩ, съобщи френски военен източник. След това самолетоносачът ще продължи към Индия.

Споделяне

Още от Свят

Да подаде ли оставка здравният министър, както искат ресторантьорите?