Франция изпраща самолетоносача си "Шарл де Гол" срещу "Ислямска държава"

Франция изпраща самолетоносача си "Шарл де Гол" срещу "Ислямска държава"

Франция изпраща самолетоносача си "Шарл де Гол" за участие в операциите срещу "Ислямска държава" в Ирак, обяви представител на министерството на отбраната, цитиран от Франс прес.

"Включването на "Шарл де Гол" във /френската/ операция "Шамал" /в Ирак/ започва тази сутрин", заяви пред агенцията член на антуража на френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, който пристигна на борда на самолетоносача с хеликоптер.

Първите изтребители "Рафал" излетяха призори от "Шарл де Гол", който кръстосва в Залива на 200 км северно от Бахрейн, в посока Ирак. Очаква се самолетите да достигнат целите си за около час и половина полет, което е два пъти по-бързо отколкото от базата в Ал Дафра, Обединените арабски емирства, използвана от френските ВВС.

"Шарл де Гол", отплавал на 13 януари от Тулон в Южна Франция за петмесечна мисия, ще бъде ангажиран няколко седмици в Залива, редом до американския самолетоносач "Карл Винсън", в рамките на международната коалиция, ръководена от САЩ, съобщи френски военен източник. След това самолетоносачът ще продължи към Индия.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?