Властите разрушават най-големия цигански катун край столицата

Франция критикувана, че не интегрира ромите от България

Франция критикувана, че не интегрира ромите от България

Френските власти пристъпиха към разрушаването на голям ромски бивак в Париж, след като предупредиха стотината му обитатели, че разнебитените им жилища ще бъдат премахнати, съобщи Асошиейтед прес.

Обитателите на бивака изчезнали, преди полицията да предприеме действията, въпреки че им били предложени по-постоянни жилища наблизо. Според властите това е бил най-големият от няколкото ромски бивака в Париж.

Действията срещу роми се превърнаха в чувствителен въпрос, след като Франция изгони над 1000 незаконни ромски имигранти през 2010 г. и понесе за това остри критики от Европейския съюз, тъй като мярката беше сметната за насочена срещу етническа група.

Оланд по стъпките на Саркози

Същевременно във френската преса се появиха големи статии на разтурването на ромски лагери във Франция - практика, която се наблюдаваше по време на управлението на Никола Саркози.

Изглежда новият министър на вътрешните работи Манюел Валс започва да прилага политиката на предшествениците си от десницата, нищо че е от левицата и че президентът социалист Франсоа Оланд обеща решения във връзка с изселванията на ромите, посочва в. "Уест Франс", цитиран от БТА.

През март по време на предизборната си кампания Оланд каза, че не може да се толерира ромски семейства да бъдат гонени от лагерите, в които живеят, докато не се намери решение къде ще бъдат преместени. До този момент решения така и не бяха намерени, посочва организацията за защита на ромите във Франция Ромюроп и припомня, че в последно време бяха разтурени няколко ромски лагера.

Париж не интегрира ромите от България и Румъния

Министерството на вътрешните работи твърди, че действа по спешност, защото условията на живот в лагерите са нездравословни, допълва "Уест Франс". Но според Ромюроп Франция не дава възможност на ромите от България и от Румъния, следователно на ромите, които са европейски граждани, да се интегрират и да работят на френска територия. Във Франция ромите са между 15 000 и 20 000. От 2007 г. до 1 януари 2014 г. временни мерки ограничават възможността им да работят, тоест ромите от България и Румъния нямат достъп до всички професии както, например, поляците или португалците.

А за да издадат разрешение за работа и престой във Франция, властите често изискват от ромите да им представят документи за предстоящо назначение на безсрочен трудов договор, посочва Ромюроп.

Разтурянето на катуните не е решение

Франция експулсира масово роми, но интеграцията им във френското общество става едва ли не с капкомер, пише в. "Либерасион" и припомня колко лагера в последно време са били разтурени.

Това обаче не е решение на проблема, защото евакуираните от един лагер роми, после се заселват в друг. Цялата политика на разтурване на лагерите и на евакуация на ромите е шизофренична, защото румънците и българите, бидейки европейски граждани, се връщат законно във Франция след кратък престой в родините си, допълва вестникът.

"Либерасион" дава обаче и пример за добро интегриране на роми. Префектът на Рон Жан-Франсоа Карансо реши тази пролет да узакони пребиваването в района на 95 роми - 41 възрастни и 54 деца. Властите не пестиха средства. Семействата бяха настанени в жилища, получават помощи и здравна осигуровка, децата ходят на училище, а възрастните следват програма за пълно интегриране, ходят на курс по френски език и на курс за професионална подготовка. Карансо обаче признава, че всичко това струва много скъпо, без да посочва конкретна сума.

Френският в. "Фигаро" съобщава, че днес следобед френски свещеник бунтар ще покръсти десетина ромски деца, застрашени от изгонване от ромски лагер край град Лил. Покръстването ще бъде в знак на протест срещу планираното разваляне на лагера. В миналото 73-годишният свещеник Артюр Ерве е работил със затворници и проститутки, а сега помага на ромските деца от незаконните лагери.

По данни на местните власти в района на Лил живеят 2800 роми. Лагерът, който предстои да бъде евакуиран, е в Елам, край Лил. В последно време в околностите му е имало размирици и стрелба и това е накарало властите да решат да го премахнат. В лагера живеят 30 ромски семейства. Той се намира на паркинга на Висшето архитектурно училище на Елам. Предстои да бъдат изселени и 150 души от друг лагер в Лил, посочва "Фигаро".

В края на юни във Франция се случи нещо небивало - 49 свещеници от Марсилия се мобилизираха в защита на ромите, като написаха открито писмо до техния депутат и кмет на града Жан-Клод Годен, в което определяха евакуацията на ромските лагери като недопустима и казваха, че ромите са обект на преследване. Свещениците предупредиха в писмото си, че опразването на ромските гета "не премества ромите, а само премества проблемите", припомня в. "Фигаро".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?