Франция, Малта и Германия приемат по 50 мигранти, блокирани в Средиземно море от Италия

Джузепе Конте

Франция и Малта ще приемат по 50 мигранти от общо 450, блокирани на борда на два кораба в италиански води, съобщи премиерът на Италия Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

Италия отказва да ги допусне на своя територия мигрантите, които бяха спасени в Средиземно море и по-рано ги прехвърли на свои съдове.

Конте добави на страницата си във Фейсбук, че очаква и други страни от ЕС да приемат мигранти. Той подчерта, че цял ден е комуникирал с лидери на останалите 27 страни по телефона и писмено и им е припомнил "логиката и духа на споделяне", съдържащи се в резултатите от срещата на Европейския съвет в края на юни.

Италианският премиер добави към този резултат копие от писмо, адресирано до председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"В този контекст, при който Италия е на първа линия пред необходимостта да се спасяват човешки животи в морето, искам от Вас ясен знак за споделяне на отговорността за справянето с миграционния феномен и да обмислите възможността да приемете в свое пристанище или да поемете отговорността за част от 450-те спасени лица", пише Конте в писмото, изпратено и до други лидери на страни от ЕС.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат потвърди, че малкият остров ще приеме 50 души. "Малта не само иска солидарност, а и показва такава", подчерта той в Туитър.

По-късно Германия се съгласи да приеме 50 от 450-те мигранти, съобщи ДПА. Берлин и Рим се договориха Германия да приеме 50 мигранти по този случай като част от продължаващите преговори за по-засилено двустранно сътрудничество по въпросите на представяне на убежище, посочи говорителка на германското правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?