Франция, Малта и Германия приемат по 50 мигранти, блокирани в Средиземно море от Италия

Джузепе Конте

Франция и Малта ще приемат по 50 мигранти от общо 450, блокирани на борда на два кораба в италиански води, съобщи премиерът на Италия Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

Италия отказва да ги допусне на своя територия мигрантите, които бяха спасени в Средиземно море и по-рано ги прехвърли на свои съдове.

Конте добави на страницата си във Фейсбук, че очаква и други страни от ЕС да приемат мигранти. Той подчерта, че цял ден е комуникирал с лидери на останалите 27 страни по телефона и писмено и им е припомнил "логиката и духа на споделяне", съдържащи се в резултатите от срещата на Европейския съвет в края на юни.

Италианският премиер добави към този резултат копие от писмо, адресирано до председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"В този контекст, при който Италия е на първа линия пред необходимостта да се спасяват човешки животи в морето, искам от Вас ясен знак за споделяне на отговорността за справянето с миграционния феномен и да обмислите възможността да приемете в свое пристанище или да поемете отговорността за част от 450-те спасени лица", пише Конте в писмото, изпратено и до други лидери на страни от ЕС.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат потвърди, че малкият остров ще приеме 50 души. "Малта не само иска солидарност, а и показва такава", подчерта той в Туитър.

По-късно Германия се съгласи да приеме 50 от 450-те мигранти, съобщи ДПА. Берлин и Рим се договориха Германия да приеме 50 мигранти по този случай като част от продължаващите преговори за по-засилено двустранно сътрудничество по въпросите на представяне на убежище, посочи говорителка на германското правителство.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа