Франция може да намали обезщетенията за безработица, стигащи до 7700 евро месечно

Кадър от протестите на жълтите жилетки

Франция иска да намали обезщетенията за безработица, които могат да стигат до 7700 евро (8750 долара) месечно за хората, загубили високоплатени позиции като част от програмата за преразглеждане на подпомагането при безработица, каза днес премиерът Едуар Филип, цитиран от Ройтерс.

Правителството на президента Еманюел Макрон, което е ориентирано към бизнеса, ще търси начини да накара компаниите да не залагат предимно на краткосрочни трудови договори, добави Филип.

Обезщетенията за безработица са следващото голямо препятствие пред програмата за реформи на Макрон, след като той облекчи трудовото законодателство през 2017 г. и премахна данъка върху имуществото с цел насърчаване на инвестициите.

В момента правителството упражнява минимален контрол върху размера и периода, през който безработният получава обезщетения. Те се договарят на национално ниво от синдикатите и работодателите на всеки 2 или 3 години. След като синдикатите и работодателите не успяха да постигнат споразумение този месец, правителството обяви, че ще излезе със собствена реформа.

"Трябва да преразгледаме системата ни, която позволява изплащането на обезщетения за високи заплати, които са три пъти по-високи, отколкото при съседите ни", каза Филип пред медии.

Обезщетенията за безработица във Франция са средно 68 процента от предишната заплата на служителите спрямо 56 процента при други страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие(ОИСР), която обединява 36 развити икономики.

За разлика от Франция, в повечето други страни обезщетенията за безработица се понижават, колкото по-високо е било възнаграждението, което служителите са получавали.

Въпреки че максималното обезщетение за безработица може да достигне до 7700 евро, то средното е по-близо до 1200 евро и само 0.03 процента от хората получават най-високата възможна сума, според Френското дружество за осигуровки за безработица (Unedic).

Целта на реформата е да бъдат спестени до 3.9 милиарда евро за 3 години. Тя ще бъде представена през следващите месеци, така че би могла да влезе в сила в средата на годината, заяви Филип.

Той допълни, че правителството ще се опита да въведе схема от инициативи и възпиращи фактори, които да попречат на работодателите да наемат служители на краткосрочни договори.

Традиционно френските работодатели използват този тип контракти, за да избегнат постоянни трудови договори, при които е много по-трудно да освободят служителите.

Френското дружество за осигуровки при безработица се финансира с вноски от служители и работодатели, като евентуални дефицити се компенсират чрез заеми от капиталовите пазари.

Тъй като дружеството се ползва от държавни гаранции, то дългът му се включва в общия държавен дълг на Франция, който е близо 100 процента от брутния вътрешен продукт на страната. 

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?