Франция може да размисли за шистовия газ, научи в Париж министър Трайков

Франция ще възобнови дебата за проучването и добива на шистов газ, защото това е една голяма възможност, която никоя страна не трябва да отписва. Това е казал министърът на индустрията, енергетиката и цифровата икономика на Франция Ерик Бесон на срещата си с българския си колега министър Трайчо Трайков, предаде пресслужбата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в неделя.

Министър Трайков бе в Париж на срещата на 16 енергийни министри от ЕС, които развиват ядрената енергетика.

С френския министър Трайков е обсъдил въпроса за шистовия газ и налагането на мораториум в България над проучването и добива му. Във Франция също има мораториум.

Двамата са обсъдили и възможностите за участие на френски компании в ядрени проекти в България. Френската компания EDF е част от консорциума, който беше избран да работи по удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", напомни след срещата министър Трайков.

Проектите от Южния газов коридор (ЮГЗ) са били в в основата на разговора на министър Трайков със секретаря по търговията към Министерството на финансите на Великобритания лорд Джеймс Сасун (с ранг на заместник-министър). Британският енергиен гигант "Бритиш Петролиум" е важен участник в развитието на проектите по ЮГЗ в качеството му на основен член на консорциума Шах Дениз, който планира и строителството на тръбопроводи.

На срещата на министрите Трайчо Трайков е "изтъкнал предимствата на ядрената енергия в процеса на декарбонизация на икономиката с ниските ѝ емисии на въглероден двуокис", се казва още в съобщението от МИЕТ. По думите на министъра "изключително внимание изискват въпросите, свързани с безопасността и коректното изчисляване на пълната себестойност на ядрената енергия, като се вземе предвид целият жизнен цикъл на централите, включително разходите по извеждането им от експлоатация", пише в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?