Франция нанесе първите си удари срещу ИД в Сирия

Париж и Лондон склонни да приемат временна роля на Асад и да преговарят с него

Лоран Фабиюс

Франция нанесе първите си въздушни удари в Сирия на базата на сведения, събрани през последните две седмици по време на разузнавателни полети, съобщи Франс прес в неделя.

Елисейският дворец посочи в комюнике, че бомбардировките, извършени в координация с френските партньори в региона, потвърждават решимостта на Франция да се бори срещу терористичната заплаха "Ислямска държава".

Франция ще удря всеки път, когато националната ѝ сигурност е изложена на опасност, уверява френското президентство.

"Цивилното население трябва да бъде защитено от всички форми на насилие - от "Даеш" ("Ислямска държава") и другите терористични групи, но и от смъртоносните бомбардировки на Башар Асад", допълни Елисейският дворец.

Френски самолети са нанесли въздушни удари и са разрушили тренировъчен лагер на "Ислямска държава" край северния сирийски град Дейр аз Зур, съобщи френският президент Франсоа Оланд по-късно в неделя. Оланд посочи, че е възможно да последват други въздушни удари в близките седмици.

Франция, която досега беше участвала само в удари срещу ИД в Ирак, започна разузнавателни полети над Сирия в началото на месеца, за да събере информация за позициите на "Ислямска държава".

Тя призова също за глобално решение на сирийската криза, изтъквайки, че подкрепя инициативата на специалния пратеник на ООН Стафан де Мистура, съобщи Ройтерс. "Повече от всякога е необходимо да започне процес на политически преход, в който да участват елементи от режима и умерената опозиция", се казва в съобщението на президентството.

Часове по-рано на пресконференция в Ню Йорк, където участва в сесията на Общото събрание на ООН, френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че сирийският президент Башар Асад не може да играе никаква роля в бъдещия политически преход в Сирия, но важното в момента е да се започнат преговори.

Френският външен министър добави, че тази позиция се споделя и от повечето му европейски колеги "с някои различия в изразите". Той не заяви ясно, че трябва да се преговаря с Асад, но не постави оттеглянето му като условие за започване на преговори.

Фабиюс призова отново за създаването на правителство, включващо представители на режима и представители на опозицията, които отхвърлят тероризма.

"Тези преговори не могат да включват като предварително условие, че Башар Асад ще бъде вечното бъдеще на Сирия. Но трябва да започнат преговори", заяви той. Според Фабиюс Асад носи отговорността за 80 на сто от 240-те хиляди жертви в продължаващата четири години и половина гражданска война в Сирия.

"Ако заявим на сирийците, че тяхното бъдеще е свързано с Асад, то ние се излагаме на провал", добави Фабиюс, цитиран от Ройтерс. Той изрази надежда, че Русия ще внесе яснота относно военните си намерения в Сирия в идните дни.

Дипломат номер едно на Франция каза, че страната му в идните дни ще положи усилия за подновяване на близкоизточния мирен процес между израелците и палестинците, и предупреди, че статуквото може да е от полза на "Ислямска държава".

Намирането на политическо решение за конфликта в Сирия ще бъде темата на серия от предстоящи срещи на Фабиюс с колегите му от САЩ, Русия, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия, Турция и Ирак.

Камерън склонен да подкрепи оставане на Асад на власт за известно време

Британският премиер Дейвид Камерън е склонен да подкрепи оставане на сирийския президент Башар Асад на власт за известно време, докато бъде формирано правителство на националното единство в страната, съобщава в. "Сънди телеграф", цитиран от Ройтерс.

Позовавайки се на неназован правителствен източник, вестникът пише, че макар според Камерън "в дългосрочен план е невъзможно стабилно и мирно бъдеще за една Сирия, в която сирийците ще се върнат по домовете си, а Асад ще е техен лидер", британският премиер не би настоявал за незабавното му отстраняване от власт. "Винаги е стоял въпросът за политически преходен период", е казал източникът.

Британски представители напоследък все по-често се разграничават от политиката на САЩ и други западни страни да не се преговаря с Асад, което е показателно за разногласия между тях за ролята на сирийския лидер.

 Германският канцлер Ангела Меркел също каза тази седмица, че е необходимо да се разговаря с "колкото може повече актьори, включително с Асад", припомня Ройтерс.

Германски представители обаче отрекоха, че Меркел подкрепя позициите на Испания или Австрия, според които Асад би могъл да има роля във временно решение за Сирия, включващо присъединяване към международни военни сили за разгромяване на "Ислямска държава".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?