Франция нанесе първите въздушни удари по цели в Ирак

Франция нанесе първите въздушни удари по цели в Ирак

Франция нанесе първите си въздушни удари в Североизточен Ирак и е разрушила "логистичен склад" на джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД), съобщиха световните агенции.

"В близките дни бойната авиация на Франция ще продължи действията си в зоната на конфликта", се посочва в изявление на президента Франсоа Оланд.

Съединените щати приветстваха решението на Франция да се включи във въздушните удари по ислямистите в Ирак.

Това е "очевидно добре дошло", каза държавният секретар на САЩ Джон Кери пред комисията по външна политика към Камарата на представителите.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест окачестви решението на Париж като "сериозен принос към усилията за разрастване на международната коалиция срещу Ислямската държава".

"Очакваме близко сътрудничество с нашите френски партньори през следващите дни", добави говорителят.

В петък за Ирак отпътува и първата група инструктори от Бундесвера, които ще обучават кюрдските бойци, воюващи с ИД, да си служат със стрелкови и противотанкови оръжия. Тя включва шестима военни от 26-а въздушно-десантна бригада на ФРГ и един санитар.

Германските инструктори ще организират в Ербил и курсове за изграждане на умения, насочени към издирване и обезвреждане на мини.

След няколко дни за Северен Ирак заминава и първата пратка сгермански оръжия. Първият транш от военната помощ за кюрдските формирования включва 4000 пушки G3, 4000 пистолета P1, 20 противотанкови комплекса "Милан", 120 базуки, 50 сигнални пистолета и 20 картечници MG3. Освен това кюрдите ще получат камиони, полеви кухни, палатки и защитни очила.

Предвижда се в Ирак да бъдат доставени оръжия и военна техника от Германия общо за 70 милиона евро, напомня руската агенция.

Германското правителство обаче изключва възможността страната да участва във въздушните атаки срещу позициите на "Ислямска държава".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?