Франция настоява достъпът до милиардите на ЕС да е строго обвързан с върховенството на правото

Франция настоява достъпът до милиардите на ЕС да е строго обвързан с върховенството на правото

Франция ще настоява достъпът до възстановителния фонд на ЕС във връзка с коронавируса, възлизащ на 750 млрд. евро, да бъде строго обвързан със спазването на върховенството на правото в страните членки.

"Не можем да кажем на гражданите на Франция, Полша, Унгария или която и да е страна в ЕС, че покрай финансовата солидарност в Европа не ни е грижа за нарушаването на основни правила на демокрацията, свободните медии и човешките права", казва новият френски министър по европейските въпроси Клеман Бон в интервю за в. "Файненшъл таймс"

Той пояснява, че френското правителство ще настоява да се прилага надежден механизъм, така че само страни, които спазват фундаменталните ценности на ЕС и върховенство на правото, да имат достъп до парите за възстановяване от коронакризата.

По време на четиридневната си маратонска среща за договаряне на фонда, лидерите на ЕС не се разбраха какъв точно механизъм да се прилага, тъй като Унгария и Полша възнегодуваха, че са несправедлива мишена на тази мярка. Страните членки, съвместно с ЕК и ЕП, сега трябва да се договорят как точно да се прилага механизмът, за да може целият пакет да бъде завършен до края на годината.

В това отношение Франция се обедини със скандинавските страни и Нидерландия, които искат онези държави, които нарушават основни принципи, да не получават пари за възстановяване. "Файненшъл таймс" посочва като проблемни държави Полша и Унгария, но потенциални потърпевши са също Чехия, Румъния и България.

Клеман Бон обяснява, че финансовите санкции са "нещо, което трябва да въведем заедно с правни и финансови мерки, които са най-силните инструменти" срещу нарушителите на върховенството на закона.

"Ако има каквото и да е съмнение за силата, която ЕС може да приложи в защита на основните си ценности,  всеки гражданин ще се усъмни в ползата от този проект", казва той. 

"Ако има съмнение за това колко силен е ЕС по отношение на базисните си ценности, тогава ще има съмнение и в умовете на всички граждани за надеждността на проекта", казва министърът, който по-рано бе съветник на президента Еманюел Макрон по европейските въпроси. "Европа не е само пазар, а и културен и политически проект", напомня Клеман Бон.

Сблъсъкът на ЕС със страни членки от Източна Европа ескалира, след като полското правителство се закани да се оттегли от международното споразумение за защита на жените от домашно насилие този месец. Полша обозначи "зони свободни от LGBTI" в шест града на страната, което накара Европейската комисия да ги санкционира чрез орязване на фондове.

Спазването на върховенството на закона е "екзистенциален въпрос" за ЕС, допълва Бон в интервюто. "Не става дума за Запада срещу Изтока или, че някой поучава другите държави. Ако имаме механизъм за върховенството на закона, той по принцип трябва да не е срещу конкретна държава. Ако едно правителство нарушава върховенството на закона, за него трябва да има елементи от санкциите - финансови и правни."

Клеман Бон приветства решението на лидерите на ЕС за финансират извънредния фонд в отговор на коронакризата чрез наднационален дълг на ЕК. Според него споразумението, за което Франция и Германия настояваха още от месец май, означава, че Европа е преминала Рубикона, осигурявайки грантове от милиарди евро за пострадалата икономика.

Т.нар. "спестовни държави"- Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания, а накрая и Финландия все пак се съгласиха да бъдат поети солидарни задължения от името на Общността, които да бъдат разпределени измежду страните под формата на безвъзмездна помощ.

Френският министър отбелязва в интервюто, че решението за общ дълг е пречупило табуто и демонстрираната от Европа готовност да обедини мощта на финансовите си ресурси може да се използва и при други кризи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа