Вътрешният министър Манюел Вал за ромите:

Франция не може да приеме цялата сиромашия на света и Европа

Париж ще търси отговори от Букурещ, но пропуска София

Франция не може да приеме цялата сиромашия на света и Европа

"Франция не може да приеме цялата сиромашия на света и Европа", заяви френският министър на вътрешните работи Манюел Вал в коментар за напрежението около ромите от Румъния и България.

 

"Днес не можем да си позволим да приемем всички тези хора - често пъти част от клетниците на планетата, подлагани на гонения в страните си и дискриминирани", заяви Манюел Валс пред телевизия Бе Еф Ем и радио Ер Ем Се, цитиран от Франс прес.

 

Франция "поема своя дял, що се отнася до убежище, до приобщаване, но посланието е ясно - и то е твърдост", добави министърът.

 

Париж втвърди тона към България и Румъния, след като получи критики за разтурянето на ромски гета в страната. Френските власти вече поискаха официален отговор от двете балкански страни защо не са интегрирали ромското си население.

 

"До края на септември сигурно ще има около 7000 румънци и българи, които ще бъдат изпратени в страните им в рамките на програмата за доброволно връщане в родината”, заяви още Вал.

 

Той обаче отбеляза, че част от тези хора се връщат във Франция.

 

"Основната част на разрешаването на този проблем се намира на европейско равнище”, каза още Валс.

 

Париж поиска да бъде свикана среща на Европейския съвет, на която да бъде намерено "решение на европейско равнище" за ромите, много от които организират нелегални лагери във Франция и други страни.

 

Около 15-20 хиляди ромски имигранти живеят във Франция в окаяни лагери край градовете, които френските власти започнаха отново да разтурят. Огромната част от тези роми са от Румъния.

 

Очакваше се този месец Вал и министърът по европейските въпроси Бернар Казньов да посетят по тяхно искане София и Букурещ. Според неофициална информация френските министри ще посетят само Букурещ, предвид това, че ставало дума предимно за роми от Румъния.

 

Президентът Франсоа Оланд също не е визирал България в последното си интервю, което бе прието като обръщение към нацията.

 

До момента България няма официална позиция в отговор на френските критики, че София не прилага политиките на интеграция на ромите. Букурещ обаче обяви на няколко пъти, че не приема подобни обвинения. България очевидно омаловaжава проблема с нелегалните ромски лагери във Франция, тъй като броят на българските роми там е сравнително малък в сравнение с румънските.

 

София и Букурещ реагираха различно и при експулсирането на роми през 2010 г., предприето от правителството на тогавашния френски президент Никола Саркози. Докато Румъния остро критикуваше действията на френските власти, предизвикали силно негативните реакции и на Еврокомисията, България запази мълчание.

 

Миналия месец Европейската комисия (ЕК) постави Франция отново под наблюдение заради отношението към ромите. Върховният комисар на ООН за правата на човека също обяви, че е обезпокоен от отношението към ромите.

 

В отговор Париж реши да облекчи достъпа на румънци и българи до пазара на труда в страната, което се прие от ЕК като добър сигнал.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?