Франция не желае евреите й да заминат за Израел

Франсоа Оланд

Френският президент Франсоа Оланд увери, че евреите "имат своето място в Европа и по-специално във Франция", след като израелският премиер Бенямин Нетаняху призова евреите от Европа да емигрират в Израел, предаде Франс прес. Оланд обяви, че утре ще посети за участие в церемония еврейското гробище в Източна Франция, където бяха осквернени стотици гробове, "ако условията го позволяват".

Френският премиер Манюел Валс увери от своя страна, че Франция не желае евреите от страната да заминат за Израел и каза, че съжалява за изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Посланието ми към френските евреи е следното: Франция е наранена също като вас и Франция не желае да заминете. Тя за пореден път ви поднася своята обич, подкрепа и солидарност", заяви премиерът по радио Ер Те Ел, ден след като бяха осквернени стотици гробове в еврейско гробище в Източна Франция.

Манюел Валс съобщи, че "на този стадий няма следа", водеща към извършителите на това деяние, сурово осъдено вчера и от президента Франсоа Оланд.

Мнозина представители на властите и на еврейската общност, шокирани и от атентатите в Копенхаген, също осъдиха вандалската проява, извършена месец след нападенията в Париж, довели до смъртта на 17 души, включително четирима убити в еврейски магазин.

Както и след парижките атентати през януари, Валс разкритикува изявленията на израелския премиер: "Съжалявам впрочем за думите на Бенямин Нетаняху. Дори да си в избирателна кампания, не бива все пак да си позволяваш да говориш, както ти падне. Мястото на френските евреи е във Франция".

Министър-председателят призова френското мюсюлманство - според оценки между 3,5 и 5 милиона души, "да поеме изцяло отговорността си" в борбата с "ислямофашизма". "За да надвием този ислямофашизъм - а точно така трябва да го наречем, трябва да черпим сили от единството. Не бива да отстъпваме нито пред страха, нито пред неразбирателството", заяви Валс.

Той призова същевременно за борба срещу тероризма и антисемитизма, за "мобилизация на обществото около светското начало". Премиерът заяви, че трябва "да бъдат обучавани имамите", проповядващи във френските джамии, и "отхвърляни имамите, идващи от чужбина".

В четвъртък Валс настоя да бъдат взети мерки срещу финансирането на исляма във Франция от "известен брой чужди страни", напомня АФП.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?