Франция: Никотинови лепенки в борбата срещу коронавируса

Франция: Никотинови лепенки в борбата срещу коронавируса

Френски изследователи възнамеряват да прилагат никотинови лепенки на пациенти и медицински персонал, след като бе установено, че Covid-19 е по-рядко разпространен сред пушачите, съобщава в. "Дейли мейл".

Но специалистите предупреждават, че това не е основание хората да започнат да пушат.

Изданието припомня проучване от Китай, където започна пандемията, което показва, че само 6,5% от пациентите с Covid-19 са пушачи, в сравнение с 26,6 на сто от населението.

Друго проучване, проведено от Центровете за контрол на заболяванията в САЩ, установи, че едва 1,3 на сто от хоспитализираниje пациенти са пушачи - в сравнение с 14 на сто от населението на страната.

Изследователите предполагат, че никотинът пречи на коронавируса да инфектира клетките. Възможна е и другата хипотеза - никотинът да възпрепятства имунната система на организма да реагира прекалено бурно на заразата.

За да бъдат проверени и двете възможности, ще бъдат предприети експерименти с никотинови лепенки в интензивните и неинтензивните отделения на здравно заведение. Те ще бъдат прилагани както на пациенти, така и на медицинските работници от първа линия.

Вестникът цитира данни от предишно френско изследване, проведено в парижката болница "Питие Салпетриер" (Pitié Salpêtrière, част от Hôpitaux de Paris).

То установява, че едва 4,4 процента от хоспитализираните с коронавирус 350 пациенти със средна възраст 65 години са били редовни пушачи. А сред провеждащите домашно лечение 130 души със средна възраст 44 години, само 5,3 процента са пушели.

За сравнение данните общо за населението на Франция показват, че сред хората между 44 и 53-годишна възраст пушачите са 40%, а при хората между 65 и 75 години пушат 11 на сто.

"Нашето изследване води до категоричното предположение, че тези, които пушат всеки ден, са много по-малко склонни да развият симптоматиката или тежка инфекция със Sars-CoV-2 в сравнение с общата популация. Ефектът е значителен. Рядко виждаме това в медицината", се казва в проучването.

Но авторите му подчертават, че това не означава, че някой трябва започне да пуши, тъй като цигарите носят други фатални рискове за здравето.

Изданието цитира и френския невробиолог Жан-Пиер Шанжу, който прегледал изследването и заявил пред вестник "Гардиън", че никотинът може би пречи на вируса да навлезе в клетките на тялото. Освен това авторите допускат, че никотинът може да намали свръхреакцията на имунната система към вируса, което води до сериозни усложнения при някои пациенти.

Цитираното проучване не е първата научна публикация, която допуска, че никотинът може да предпази от коронавирус.

Проучване на френския Université Pierre et Marie Curie установило, че само 8,5 процента от 11 000 хоспитализирани пациенти с коронавирус са пушачи в сравнение с 25,4 процента от населението на страната.

Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, установява, че 12,6 процента от 1100 китайски пациенти са пушачи, а 1.9 процента - бивши пушачи

Съществува обаче и друго мнение. "Дейли мейл" цитира Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), която заяви, че цигарите могат да увеличат риска от заразяване с болестта.

"Хората, които пушат цигари, могат да бъдат изложени на повишен риск от инфекция с вируса, който причинява Covid-19, и могат да влошат ефекта от болестта", заяви агенцията пред Bloomberg News.

Весетникът цитира и научна статия на изследователи от University College London, която застъпва тази гледна точка.

"Доказано е, че SARS-CoV-2 влиза в клетките през т.нар. ACE-2 рецептори. Някои доказателства сочат, че генната експресия и последващите нива на рецептори са повишени в дихателните пътища и оралните (клетки) на пушачите, като по този начин излагат пушачите на по-висок риск от заразяване със SARS-CoV-2. Други изследвания обаче показват, че никотинът понижава АСЕ-2 рецептора", се казва в статията.

Професор Джейми Браун, изследовател от University College London и един от авторите на тази статия, казва пред "Дейли мейл", че връзката е "много трудна за разбиране".

"Всичко, което знаем за други респираторни вируси и съпътстващи заболявания и здравословни проблеми, предполага, че при пошачите болестта ще има по-тежко развитие", казва той.

Споделяне

Още от Коронавирус